Novi list: 13. 08. 2004.

HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA UPOZORAVA NA SLABE TOČKE ZDRAVSTVA

Oko 30 tisuća umirovljenika bez zdravstvene zaštite

ZAGREB – Oko 30 tisuća hrvatskih građana starijih od 65 godina nema nikakvu zdravstvenu zaštitu. Hrvatska stranka umirovljenika stoga traži da se zdravstvena zaštita reformira na način da Vlada osigura obuhvat zdravstvenim osiguranjem svih osoba koje navrše 65 godina života i starijih te njihovo oslobađanje od participacije u troškovima liječenja i dobivanja lijekova na recept.

– Još u travnju uputili smo u proceduru zahtjev da se osobe starije od 65 godina oslobode participacije. Trenutačno se procjenjuje koliko bi koštalo ispunjavanje ovog zahtjeva, ustvrdio je Ivica Krajač, koordinator Provedbe dijela sporazuma koji se tiče zdravstva između HSU-a i HDZ-a.

Također, kao jedan od velikih problema hrvatskoga zdravstva Krajač ocjenjuje činjenicu da sadašnja zdravstvena potrošnja i korištenje zdravstvene zaštite, u dijelu proračuna HZZO-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji se odnosi na stavke primarne zdravstvene zaštite, specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i lijekova, nije adekvatna zdravstvenim potrebama stanovništva i porebama zdravstvene djelatnosti.

– Broj upućivanja na specijalističke preglede veći je za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, a broj kućnih posjeta manji je za 47 posto u odnosu na 1990. godinu. Broj kućnih posjeta ostalog zdravstvenog osoblja manji je za više od 90 posto te je ispod razine koja jamči kvalitetu zdravstvene zaštite stanovništva, ističe Krajač.

L. TOMIČIĆ