Novi list: 13. 08. 2004.

POTPREDSJEDNIK SDA ELMIR JAHIĆ TVRDI DA JE HASAN MURATOVIĆ DEMANTIRAO SAMOGA SEBE

SDA: Troetnička BiH neprihvatljiva

ZAGREB/SARAJEVO – Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Hasan Muratović demantira da se zauzeo za podjelu BiH na »tri republike«, a njegova stranka kaže da BiH valja reformirati, ali ni u kom slučaju tako kako sugerira (navodna) izjava visokoga stranačkog dužnosnika, koji je nedavno postao rektorom Univerziteta u Sarajevu.

»Ne znam točno što je Hasan Muratović govorio, ali razgovarao sam s njim, i on negira da je dao tu izjavu. Objavio je i pismeni demanti«, kazao je jučer za naš list potpredsjednik SDA Elmir Jahić. Stranka stoga smatra nepostojećom Muratovićevu izjavu od utorka na Hercegovačkoj televiziji, koju je prenijela Hina, a Muratović je kazao da bi podjela BiH na »tri republike« bila »vrlo učinkovita i fukcionalna«.

»Za nas je taj prijedlog neprihvatljiv. Nikako nismo za tri etničke regije. Službeno, SDA je za BiH kao decentraliziranu državu multietničkih regija u kojoj nijedan narod ne bi imao apsolutnu većinu, kazao nam je Jahić. Do Hasana Muratovića jučer nismo uspjeli doći. Neslužbeno, inače, doznajemo zanimljivu povijest agencijske vijesti koja je u Hrvatskoj izazvala prilično zanimanje: Hercegovačka televizija, naime, u utorak je reemitirala mjesec i po staru emisiju sarajevske televizije OBN o okruglome stolu na kojemu je Muratović iznio svoje kontroverzno mišljenje. Tada, međutim, u silnoj poplavi mnijenja o tome kako bi trebalo urediti BiH, nitko se za tu izjavu nije zainteresirao, ali sada, nepredvidivim hirom medijskoga interesa – jest.

B. PAVELIĆ