Slobodna Dalmacija: 13. 08. 2004.

ZBOG SUMNJE NA VIŠE KAZNENIH DJELA GOSPODARSKOG KRIMINALA

Policija traži Stipu Gabrića Jambu

METKOVIĆ - Nedavno smijenjeni gradonačelnik Metkovića, mr. Stipe Gabrić Jambo, ponovno je postao predmet istrage kriminalističke policije i Državnog odvjetništva. Potvrdili su nam to u MUP-u, ne želeći otkrivati detalje ove akcije koja je u četvrtak postala glavna tema razgovora u Metkoviću i dolini Neretve.

Čini se kako nije nastavljen proces započet 2000. godine kada se Jambu teretilo za pronevjeru 43 milijuna kuna na štetu poduzeća Razvitak, već se pak radi o novom slučaju zloporabe položaja i ovlasti. Pretpostavlja se da je predmet istrage raspodjela novca za naknadu štete od suše koji je u grad pristigao koncem 2003. godine.

Kako se već pisalo, oko 3,8 milijuna kuna je potrošeno nenamjenski, pa je povjerenik Vlade RH Ivica Vidović, koji je 7. srpnja naslijedio gradsku upravu od smijenjenog Jambe, naložio kriminalističkoj policiji i Državnom odvjetništvu pokretanje istražnog postupka protiv odgovornih osoba. Naime, tako se, po njegovim riječima, željelo istražiti način trošenja državnog novca koji, iako nije potrošen namjenski, dakle podijeljen poljoprivrednicima, nije vraćen ni u državni proračun sukladno zakonu.

U vezi s ovimg slučajem Policijska uprava dubrovačko-neretvanska oglasila se kratkim priopćenjem za javnost u kojem ističe da je VI. PP Metković 4. kolovoza zaprimila kaznenu prijavu upućenu od povjerenika Vlade RH, protiv bivšega gradonačelnika S.G. (46). U tijeku je kriminalistička obrada zbog osnovane sumnje da je navedeni počinio više kaznenih dijela iz područja gospodarskog kriminaliteta, a nakon završetka obrade javnost će biti o svemu pravovremeno obaviještena, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Anamarija Boban.

Policija tijekom četvrtka Jambu nije zatekla na njegovoj adresi stanovanja, pa mu nije uručila poziv za obavjesni razgovor kod istražnog suca. Neslužbeno se doznaje da je Gabrić na službenom putu te da se, ako se u primjerenom roku na pojavi na sudu, može očekivati raspisivanje tjeralice.

Pokušaj Slobodne Dalmacije da tijekom četvrtka kontaktira sa Stipom Gabrićem Jambom nije bio uspješan jer je on cijeli dan bio nedostupan.

Stanislav SOLDO

Jambo: Nisam u bijegu, nego na službenom putu

ZAGREB - Bivši metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo reagirao je u četvrtak navečer na tvrdnje nekih medija da je u bijegu te da za njim traga policija, ističući kako je na službenom putu u Srbiji i Crnoj Gori s kojega se vraća početkom sljedećeg tjedna.

— Nisam ni u kakvom bijegu, nego na službenom putu. Kako bih mogao biti u bijegu, kad nikakav poziv za obavijesni razgovor nisam dobio — rekao je Gabrić, telefonski Hini, dodajući da se trenutačno nalazi u Srbiji i Crnoj Gori, ali nije želio precizirati u kojem gradu.

Gabrić je ocijenio da se iza kaznene prijave, koju je u četvrtak protiv njega podnio policiji Vladin povjerenik za Grad Metković Ivica Vidović, krije namjera da ga se spriječi da s vlastitom nezavisnom listom izađe na predstojeće lokalne izbore.

— Iza svega stoji Gradski odbor HDZ-a, ali neće me spriječiti, na izbore ću svakako izići — rekao je Gabrić. Dodao je kako je u četvrtak policija u Metkoviću rekla njegovoj ženi da Gabriću želi uručiti uhidbeni nalog.

Porekao je tvrdnje o nepravilnostima u poslovanju Gradskoga poglavarstva u vrijeme njegova gradonačelničkoga mandata.

— U sedam godina, koliko sam obnašao tu dužnost, iz blagajne Poglavarstva nikada nitko nije uzeo ni kunu — izjavio je Stipe Gabrić.(H)