Vjesnik: 16. 08. 2004.

Chiracov i Putinov posjet - podrška Mesiću u pravo vrijeme

Predsjednik Jacques Chirac vjerojatno će ponoviti da je Hrvatska na pravom putu i da će joj Francuska dati punu podršku za posljednje korake do EU-a, dok će Putin potvrditi da je hrvatsko-rusko prijateljstvo dobar temelj i za buduće konkretne poslove

ZAGREB - U samom finišu predsjedničke kampanje Stjepan Mesić dobit će neizravnu podršku dvaju europskih predsjednika - francuskog Jacquesa Chiraca i ruskog Vladimira Putina.

U vješto isplaniranom vanjskopolitičkom kalendaru hrvatskoga predsjednika, koji je donekle i korigiran radi kampanje, Chirac i Putin, provjereni Mesićevi prijatelji, dolaze u pravom trenutku. Chirac će najvjerojatnije ponoviti da je Hrvatska na pravom putu i da će joj Francuska dati punu podršku za posljednje korake do Europe, a Putin će potvrditi da je hrvatsko-rusko prijateljstvo dobar temelj i za buduće konkretne poslove.

Iako vanjskopolitičke teme vjerojatno neće biti pretjerano važne u predsjedničkoj kampanji, Mesić će sigurno svojim biračima poručiti da je dao velik doprinos hrvatskoj afirmaciji u svijetu. A Chiracov i Putinov posjet bit će kruna njegovih vanjskopolitičkih aktivnosti, jer će se pokazati da su dvojica moćnih državnika ne samo partneri našem predsjedniku nego i - prijatelji.

Stjepan Mesić tri puta je u posljednje vrijeme posjetio Rusiju. U prosincu prošle godine primili su ga uz Putina i svi najvažniji Rusi, tako i Jurij Lužkov, gradonačelnik Moskve. Dogovoreno je tom prigodom da Rusija bude zemlja-partner na ovojesenskom Zagrebačkom velesajmu, a razgovaralo se i o mnogim gospodarskim pitanjima. Rusija je golemo tržište i opća je ocjena da se još mnogo više može s hrvatske strane to iskoristiti. Dođe li do realizacije i uključivanja Hrvatske u projekt Družbe Adrije, što Mesić zagovara, Hrvatska bi ušla i u europski energetski krvotok.

Dakle, o mnogim će temama dvojica predsjednika moći razgovarati u Zagrebu, a potvrdit će se i stalni uspon ionako dobrih odnosa dviju država. Ni od Putina niti od Chiraca ne očekuje se, naravno, da otvoreno kažu da su »Mesićevi navijači«, ali će Mesićev predizborni stožer bez sumnje dati naglasak i na to da i najvažniji, poput njih dvojice, dolaze na Pantovčak.

Dolaskom Jacquesa Chiraca, s kojim se Mesić susreo nekoliko puta u Parizu, demantirat će se sad već otrcane teze da Francuska nije previše naklonjena Hrvatskoj. Upravo je obrnuto, Francuska s velikim simpatijama promatra hrvatsko približavanje Europi. Na posljednjem susretu u Parizu u travnju ove godine, Chirac je Mesiću izravno govorio o hrvatskoj birokraciji koja radi probleme europskim ulagačima, pa i francuskim.

Hoće li Chiracov i Putinov posjet hrvatskog predsjednika definitivno svrstati u blok »onih drugih« koji čestokontriraju Amerikancima, zasad se ne zna. Mesić je i dalje žestok protivnik odlaska hrvatskih vojnika u Irak u bilo kakvu misiju izvan okvira UN-a, a za to će podršku zasigurno dobiti i od Putina i od Chiraca.

Smanjivši inozemna putovanja, vjerojatno i zbog predizborne kampanje, Mesić je povukao vješt potez i pozvao dvojicu predsjednika u pravo vrijeme.

Miroslava Rožanković