Slobodna Dalmacija: 16. 08. 2004.

DESNO OKO/ KAKO BRANITELJI LIKA I DJELA ODBJEGLOG GENERALA VIDE IZVJEŠĆE POA-e

Gotovina se usitnjava

Ivić Pašalić tvrdi da je Sanader pustio u javnost lažni dokument o Gotovini kao trgovcu drogom kako bi time smanjio pritisak desnice da se general ne izruči Haaškom sudu. Stanko Zrilić, pak, ne vjeruje da bi se premijer Sanader upuštao u takve podvale

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Predstavnici političke desnice i branitelji lika i djela generala Ante Gotovine ne žele vjerovati u autentičnost dokumenta Protuobavještajne agencije koja je haaškog optuženika povezala s grupom hrvatskih generala navodno umiješanih u trgovinu drogom. Izvještaj koji je POA sastavila u rujnu 2003. godine govori o tome da su hrvatske tajne službe pratile generala Gotovinu od ožujka do rujna 2001. godine i u tom kontekstu utvrdile da je bio povezan s generalima Miljenkom Filipovićem, Antom Rosom i Ivanom Andabakom, osumnjičenima za trgovinu drogom.

Trojica na istom poslu

Dokument je objavljen u tjedniku "Globus" i neki političari već su u tome prepoznali udar Ive Sanadera na političku desnicu koja se koristi generalom Gotovinom u napadu na HDZ-ovu vlast. Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a, smatra da je to izvješće POA-e "udar sadašnje Vlade na Gotovinin mit i na političku desnicu u Hrvatskoj". Jedan dio desnice taj udar je prepoznao, drugi dio u njega ne želi vjerovati. Ipak, jednoglasno zaključuju da je izvještaj POA-e najobičnija izmišljotina i falsifikat.

"Dokument POA-e očito je nastao u vrijeme Ivice Račana i Stjepana Mesića, a Ivo Sanader ga je objavio. To dokazuje da su njih trojica na istom poslu kreiranja nove obavještajne afere", tvrdi Ivić Pašalić, predsjednik Hrvatskog bloka i jedan od nositelja političkog pritiska na aktualnu vlast, koristeći se likom generala Gotovine. Pašalićevi suradnici obilaze Hrvatsku s majicama "Nema predaje" i na taj su način provocirali državni vrh tijekom nedavne proslave Dana domovinske zahvalnosti u Kninu. Pašalić objašnjava kako je kriminalizacija Ante Gotovine počela za Račanova mandata ne bi li se smanjila potpora javnosti odbjeglom generalu, a Sanader je ovaj dokument pustio u javnost, želeći tako smanjiti pritisak desnice da se Gotovina ne izruči Haaškom sudu. Ne tako davno u hrvatskim medijima objavljena je informacija o tome da je Gotovina osuđen na četiri godine zatvora zbog pljačke draguljarnice u Parizu, a sve to Pašalić naziva "obavještajnim podmetanjima".

"Koliko mogu prosuđivati iz perspektive bivšeg savjetnika Predsjednika Republike za unutarnju politiku, sve to je prljava politička rabota", rekao je Pašalić, a na pitanje hoće li ta informacija - ako je istinita - naškoditi liku i djelu generala Gotovine kao "heroja, a ne zločinca", kratko je odvratio: "Siguran sam da je to laž i konstrukcija."

Ni Stanko Zrilić, potpredsjednik HSLS-a i zadarski dožupan, ne želi vjerovati u autentičnost izvještaja POA-e. Za njega nema sumnje da generali Ante Gotovina i Miljenko Filipović nisu umiješani u kriminalne poslove. Zrilić je nedavno žestoko ustao u zaštitu lika generala Gotovine, usprotivivši se zahtjevima za skidanjem Gotovinine slike iz zadarske vijećnice i s gradskih zidina.

"To što mu sada rade, ovakve diskvalifikacije legende Domovinskog rata bez ijednog argumenta, ne bi mu radili ni četnici", kazao je Zrilić, dodavši kako se taj izvještaj plasirao u najgore vrijeme "po generala i po njegovu obitelj".

"To su obične škrabotine i svode se na obračune obavještajnih i političkih lobija i nemaju nikakvu realnu vrijednost", nastavio je zadarski dožupan, inače osobni prijatelj odbjegloga generala. Pritom se koristi izjavom Ivice Račana koji je povodom objavljivanja spornog izvještaja POA-e podsjetio da kao premijer nije dobio nijednu relevantnu dokumentaciju o trgovanju drogom hrvatskih generala, među njima i Ante Gotovine.

Sukob lobija

Stanku Zriliću je "definitivno nepojmljivo" da bi premijer Ivo Sanader plasirao taj izvještaj u medije s namjerom da izvrši udar na političku desnicu. "Nevjerojatno je da bi se on bavio ovakvim rabotama. On je velik i ozbiljan političar i ovakve podvale svakako su ispod njegove državničke razine", rekao je on, zaključivši kako je ovdje riječ o sukobu lobija iz obavještajnog miljea, a na žalost i obračun izdavačkih kuća.

Objavljeni izvještaj POA-e aktualizirao je nekoliko bitnih pitanja, poput ponovne zloporabe tajnih službi u političkim obračunima ili opetovanog traženja krivca za Gotovinin bijeg od haaške optužnice, ali općenito sam njegov sadržaj ostao je gotovo prešućen. Neki predstavnici desnice čude se kako su takva saznanja, ako su istinita, mogla ostaviti generale nekažnjenima i kako nije pokrenut kazneni postupak ako su oni doista bili umiješani u trgovinu drogom. Ostatak javnosti primio je tvrdnju o "generalskoj mafiji" umiješanoj u trgovinu drogom gotovo kao nešto normalno. Kao nešto što se od te grupe hrvatskih generala i očekivalo.