Novi list: 17. 08. 2004.

U AFERU UVOZA SPORNOG STROJA ZA RAZMINIRANJE NA INSTITUTU »RUĐER BOŠKOVIĆ« UPLETENI POZNATI ZNANSTVENICI I POLITIČARI

Šlaus (SDP) zaradio milijune dolara?

Taj perpetuum mobile uvezao je na »Ruđer« fizičar Ivo Šlaus, iskoristivši svoj politički utjecaj. U posao je bila upletena i Dijana Pleština, supruga tadašnjeg premijera Ivice Račana, ističe nuklearni fizičar Nikola Zovko

Piše: Maja HRGOVIĆ

ZAGREB – Otkako je dr. Stjepan Marčelja dao ostavku na mjesto ravnatelja Instituta »Ruđer Bošković«, znanstvenici s tog instituta počeli su u medijima progovarati o aferama koje su se ondje godinama odvijale, neometane vanjskim upletanjima i skrivene od očiju javnosti.

Nuklearni fizičar Nikola Zovko, znanstvenik kojeg je na čelnoj poziciji Instituta naslijedio Stjepan Marčelja, prvi je načeo intrigantnu temu o ilegalnom uvozu čuvenog uređaja za razminiranje, koji nikad nije proradio, a poslužio je samo za instantno bogaćenje fizičara i političara koji su prije tri godine sudjelovali u njegovoj nabavi i plasiranju na tržište.

– Stroj za razminiranje bio je savršena prevara na kojoj se nekolicina upletenih materijalno osigurala do kraja života. Taj perpetuum mobile uvezao je na »Ruđer« fizičar SDP-ovac Ivo Šlaus, iskoristivši svoj politički utjecaj. Američki proizvođač, neka mala firma iz Teksasa, iskoristio je renome našeg instituta za komercijalno plasiranje svog proizvoda na tržište, a zatim su – sasvim očekivano – dionice te tvrtke naglo skočile na Wall Streetu. »Ruđerovac« Vladivoj Valković, koji je imao dionice te tvrtke, kao i Šlaus, prodao ih je u trenutku kad su se one »napumpale« i zaradio na njima nekih 1,3 milijuna dolara. Pa to je tako očita muljaža! Sve se uspjelo zataškati političkim upletanjem – tako da se smijenilo upravno vijeće Instituta, ogorčeno priča Nikola Zovko, dodajući kako je u posao sa strojem za razminiranje bila upletena i Dijana Pleština, supruga tadašnjeg premijera Ivice Račana.

Poligon za intelektualnu masturbaciju

Iako je sugovornike za razgovor o ovoj, prilično delikatnoj temi bilo iznimno teško dobiti, nuklearni fizičar i saborski zastupnik Tonči Tadić nije se libio komentara.

– To sve stoji. Danas se na razminiranju vrte milijuni dolara i ne treba biti pretjerano maštovit da se zaključi kako je to idealna stvar za zaradu hrpe novca. To je Šlaus na vrijeme prepoznao, a njegova pozicija čelnika nacionalnog savjeta za razminiranje uvelike mu je olakšala »posao«, priča Tadić.

Institut »Ruđer Bošković«, kojem mnogi nadijevaju poetsko ime »perjanica hrvatske znanosti«, Tadić proglašava poligonom za intelektualnu masturbaciju. Tadić smatra kako je nedopustivo da »takvo očito izrabljivanje državnog novca i besramno narušavanje IRB-ova ugleda prođe nekažnjeno i da do danas nitko ne završi iza rešetaka«.

Iako je u Hrvatskoj, sve do danas, priča o lažnom stroju za razminiranje ostala pokrivena velom šutnje, Nikola Zovko tvrdi da su američki mediji svojedobno brujili o tome, a istraga do danas nije završena.

Šlaus nedostupan

Iako ponešto suzdržaniji u izjavama, priču su potvrdili ravnatelj IRB-a u ostavci Stjepan Marčelja i predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku Ante Ljubičić, pod čijim se okriljem i zbivao »slučaj razminiranje«.

– Ima u tome istine, ali ne znam sve detalje. Šlaus je bio uključen u posao s razminiranjem, tu je dolazila i visoka politička elita, mutno se prisjeća Ljubičić.

Potaknut prikrivenim insinuacijama i otvorenim optužbama svojih kolega znanstvenika, fizičar Vladivoj Valković, koji se sa Šlausom navodno obogatio na malverzacijama oko razminiranja, odvratio je na paljbu – paljbom.

– Zovko i Tadić su mediokritetni znanstveni radnici, a Šlaus je vrhunski znanstvenik koji je svojim radom dosegao akademski status. To što je bio SDP-ov poslanik u prošlom mandatu, učinilo ga je zahvalnom metom za neopravdanu hajku, ističe Valković, koji ipak nije htio demantirati optužbe da je na dionicama ilegalno zaradio 1,3 milijuna dolara.

– Nemojte pisati o tome što se na »Ruđeru« nije napravilo, pišite o onome što se ondje s uspjehom radi, apelirao je Valković.

Najprozivaniji čovjek u cijeloj priči, Ivo Šlaus, nije nam mogao pomoći u rješavanju dileme jer je odsutan.