Slobodna Dalmacija: 18. 08. 2004.

MOSTAR: UREDBOM GRADONAČELNIKA PREKINUTI GODIŠNJI ODMORI

Činovnici strahuju zbog vala otkaza?

Spekulira se kako je riječ o razmatranju statusa zaposlenih u Gradskom poglavarstvu, jer je nestankom šest gradskih općina došlo do viška od gotovo 300 činovnika

MOSTAR - Gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara, Hamdija Jahić i Ljubo Bešlić jučer su naglo prekinuli godišnje odmore svim zaposlenicima Gradskoga poglavarstva Mostara, pozvavši ih žurno na javljanje na svoja djelatna mjesta. Naredba je opravdana člankom 43. Statuta Mostara i člankom 37. odluke o provedbi reorganiziranja Mostara, ali nije pojašnjen razlog ovoga čina.

Premda žurni prekid godišnjih odmora upućuje na ozbiljnost stanja, gradonačelnik Jahić je bio u službenom posjetu JP "Vodovod", a dogradonačelnik Bešlić zauzet poslovima, te nismo uspjeli dobiti njihove izjave, ali nam je Ines Kajić iz gradskoga Ureda za odnose s javnošću kazala:

- Vrijeme kolektivnih godišnjih odmora bilo je između 2. i 16. kolovoza, kada su u Gradskom poglavarstvu radile samo dežurne službe. Glede potreba, eodgodivih projekata i normalnoga funkcioniranja Gradskoga poglavarstva pojedini su službenici vraćeni na posao, dok će oni koji su izvan granica BiH ostati na odmoru.

Premda je gospođica Kajić inzistirala na tomu da nisu svi zaposlenici vraćeni na posao, naredba do koje je Slobodna Dalmacija došla govori drukčije: "Zbog potrebe službe prekida se korištenje godišnjih odmora svim zaposlenicima gradske uprave Grada Mostara".

Kako doznajemo, u gradskim krugovima se spekulira kako je riječ o razmatranju viška zaposlenih u Gradskom poglavarstvu, jer je nestankom šest gradskih općina i formalnim ujedinjenjem grada došlo do viška djelatnika, a nepotvrđene informacije govore kako će 290 osoba izgubiti radna mjesta. Naime, do konačne odluke nitko od nadležnih nije voljan podrobnije govoriti, ali među bivšim općinskim službenicima koji su sada dio Gradskoga poglavarstva vlada strah od otkaza, napose u ovim vremenima teške financijske i gospodarske krize u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i cijeloj državi.

Listopadski općinski izbori sve su bliži, ali vladajuće stranke šute, premda se prije obećavalo kako će svi općinski djelatnici biti uredno raspoređeni po gradskim institucijama, dok će višak dobiti posao u pet federalnih ministarstava koji godinama "dolaze" u Mostar, ali im očito nešto smeta na tom "putu" iz Sarajeva. Sudbina djelatnika (od kojih je većina jedina zaposlena osoba u višečlanim obiteljima) još je neizvjesna, ali je realno očekivati kako otkaza neće biti barem do izbora, a logično je zaključiti - zašto.

Darko JUKA