Vjesnik: 19. 08. 2004.

Ilegalna trgovina podacima iz popisa stanovništva BiH

U BiH se može nabaviti CD s detaljnim podacima iz popisa pučanstva 1991. / Riječ je o podacima koji su trebali biti zaštićeni, te je njihovim puštanjem u (ilegalnu) distribuciju ozbiljno narušeno pravo na privatnost i prekršeni zakoni BiH

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Na ilegalnom tržištu softvera i drugih informacija pohranjenih u elektroničkom obliku u BiH može se nabaviti i CD s detaljnim podacima o posljednjem popisu pučanstva provedenom u ovoj zemlji 1991. godine. Kako je javila Federalna televizija (FTV), čiji su novinari uspjeli nabaviti jednu kopiju tog CD-a, riječ je o podacima koji su trebali biti zaštićeni, te je njihovim puštanjem u (ilegalnu) distribuciju ozbiljno narušeno pravo na privatnost i prekršeni zakoni BiH.

Autentičnost podataka na ilegalno distribuiranom CD-u potvrdio je direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Derviš Đurđević, no on nije mogao kazati kako su ti podaci dospjeli u javnost. Niti u ministarstvu unutarnjih poslova većeg bosansko-hercegovačkog entiteta nisu imali informacija o nezakonitoj distribuciji podataka s popisa pučanstva, no, najavili su da će, ako bude podnesena prijava, o cijelom slučaju provesti istragu.

Iako je riječ o relativno starim podacima od prije 13 godina, ipak bi oni potencijalno mnogima mogli biti zanimljivi, tim više što nakon 1991. godine u BiH nije proveden popis pučanstva.

Nagađa se kako se mogućnost »curenja« privatnih podataka pojavila nakon što je popis iz 1991. godine uzet kao temelj za sastavljanje biračkoga popisa za izbore koji su u BiH provođeni nakon rata. Naime, do početka "90-ih, država je na središnjoj razini vodila i ažurirala sve podatke i evidentirala promjene, ali tijekom i nakon rata sustav se posve raspao i bilo je vrlo teško sačiniti birački popis, posebno s obzirom na goleme ljudske žrtve, progone, iseljavanje iz zemlje i sve drugo što je dovelo do krupnih demografskih promjena.

Zbog toga je Privremeno izborno povjerenstvo koje je vodila OESS-ova misija u BiH odlučilo iskoristiti podatke s popisa kao osnovu za sastavljanje biračkoga popisa, pa su ti podaci postali dostupni širem krugu ljudi.

Zanimljivo je kako se popis pučanstva iz 1991. godine do danas se koristi i kao osnova za formiranje, preciznije nacionalnu preraspodjelu, vlasti u BiH, a novi popis još nije proveden zbog niza političkih i tehničkih razloga. Govori se da bi se to moglo dogoditi tek 2006. godine, a Srbi ga žele i prije jer će taj popis, kako se očekuje, »verificirati« novu etničku sliku u BiH, nastalu kao posljedica rata.

U BiH je odnedavno uveden suvremeni sustav zaštite osobnih podataka građana, tzv. CIPS, i tvrdilo se kako su moderna rješenja jamac sigurnosti tih podataka i sprečavanja eventualnih zloporaba. No, neki nedavni slučajevi, poput nestanka prijenosnog računala s podacima iz CIPS-a te kasnije uhićenje nekih djelatnika angažiranih u ovom projektu zbog krivotvorenja službenih isprava, pokazali su da i novi sustav ima svoje slabosti i relativno je ranjiv.

Inače, oblast zaštite podataka pohranjenih u elektroničkoj formi u BiH još uvijek nije do kraja zakonski regulirana, posebno na operativnoj razini. Primjerice, tržište ilegalnog softvera i dalje cvjeta, a na tržnicama se po bagatelnim cijenama bez ikakvih problema mogu nabaviti i vrlo sofisticirani i skupi aplikativni kompjutorski programi.

Uporaba ilegalnog softvera raširena je čak i u javnom sektoru, a u oblasti zaštite intelektualnog vlasništva BiH je tek na početku dugog puta.

Alenko Zornija