Slobodna Dalmacija: 19. 08. 2004.

BEZUSPJEŠNA POTRAGA ZA RATNIM DOKUMENTIMA KOJE TRAŽI HAAG

HVO "zaledio" rad HDZ-a

Božo Raić je kazao da je u vrijeme ratnih događanja i obrane Hrvata u BiH za opstanak i goli život tadašnji lider HR HB Mate Boban zaledio djelovanje stranke u razdoblju za koje Haag traži dokumente

SARAJEVO - Želimo iskazati punu suradnju s haaškim Tužiteljstvom i Sudom bez primisli na bilo kakve opstrukcije u svezi sa zahtjevom koji je krajem srpnja stigao od glavne tužiteljice Carle del Ponte, kazao je Goran Mihaljević, hrvatski časnik za vezu u Haagu, nakon radno-konzultativnog sastanka s najvišim hrvatskim dužnosnicima u BiH u Sarajevu.

Podsjećanja radi, Tribinal je nedavno od hrvatskih dužnosnika u BiH zatražio u prilično oštrom tonu žurno dostavljanje određene dokumentacije iz razdoblja od travnja 1992. do prosinca 1993. godine u kojima su sadržani navodni zapisnici sa sjednica HDZ-a BiH i Sabora Hrvatske Republike Hreceg-Bosne. Prema riječima Gorana Mihaljevića na sastanku je donesen operativni plan mjera koje će se u idućem periodu poduzeti u smislu dolaženja do tražene dokumentacije. Isto tako, Mihaljević je najavio kako će obaviti veći broj razgovora s tadašnjim visokopozicioniranim dužnosnicima Herceg Bosne. Mihaljević je za naš list potvrdio kako su već obavljeni razgovori s bivšim predsjednikom HDZ-a BiH Božom Raićem, Vladom Šoljićem i Pericom Jukićem, a uskoro će razgovarati i s Mariofilom Ljubićem, Ivanom Benderom i Perom Markovićem. Usprkos činjenici da su već obavljeni razgovori s nekoliko dužnosnika, konkretnih saznanja o traženoj dokumentaciji je vrlo malo. Primjerice, Božo Raić je kazao da je u vrijeme ratnih događanja i obrane Hrvata u BiH za opstanak i goli život, tadašnji lider HR HB Mate Boban zaledio djelovanje stranke u razdoblju za koje Haag traži dokumente. Prema njegovim riječima, zbog ratnog stanja, HVO je imao sve ingerencije, a sastanci HDZ-a u tom razdoblju nisu se održavali. Hrvatski časnik za vezu s Međunarodnim kaznenim sudom obavio je razgovor i s Vladom Šoljićem još u veljači prošle godine. Tom prilikom Šoljić je kazao da je u razdoblju za koje glavna haaška tužiteljica traži dokumente radio u gospodarstvu kao direktor tvornice FEAL iz Širokog Brijega, a od kolovoza 1993. godine radio je kao predstojnik gospodarstva HVO-a HZ HB. Ni Vlado Šoljić ni Božo Raić nisu mogli dati konkretne odgovore na pitanja gdje se nalazi dokumentacija koju traži Tribinal. Prema riječima Gorana Mihaljevića, njegov ured obraćao se na adrese svih triju arhiva u BiH, Arhivu BiH, F BiH i Arhivu HZ HB, no i od njih nije bilo konkretnijih saznanja. Točnije, spomenuti arhivi ne posjeduju nikakvu dokmentaciju vezanu za razdoblje travanj 92. - prosinac 93. godine, niti bilo kakvu sličnu dokumentaciju. Hrvatski časnik za vezu je stoga najavio da će se ovih dana obratiti Vladi Republike Hrvatske, konkretno ministrici pravosuđa Vesni Škare-Ožbolt i Arhivu Republike Hrvatske, te od tih institucija zatražiti dozvolu za traženje dokumentacije.

Na kraju podsjetimo, sastanku u Sarajevu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik F BiH Niko Lozančić, ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak, ministrica pravosuđa F BiH Borjana Krišto i časnik za vezu s Tribunalom u Haagu iz reda hrvatskog naroda Goran Mihaljević.

Zlatko TULIĆ