Novi list: 20. 08. 2004.

NAGOVJEŠTAJI VRUĆE POLITIČKE JESENI U SiCG

Podgorica će Beogradu predložiti razdruživanje

BEOGRAD – Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore očito predstoji zanimljiva politička jesen jer iz Podgorice stižu naznake da će crnogorski vrh predložiti Beogradu – razgovore o razdruživanju.

Takav stav Podgorice potvrdio je i visoki dužnosnik vladajuće Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, istaknuvši kako će »državni vrh Crne Gore u rujnu vlastima u Srbiji predložiti razgovore o razdruživanju, savezu neovisnih država ili održavanju referenduma«.

Prije Vukovića se i još nekoliko vodećih političara Crne Gore očitovalo slično intoniranim najavama, no bliski suradnik premijera Mila Đukanovića bio je konkretniji od ostalih.

»Više je nego sigurno da će nakon pojedinačnih istupa u rujnu biti formaliziran crnogorski državni prijedlog da se sastanu rukovodstva Srbije i Crne Gore. Predložit ćemo razdruživanje. Druga varijanta je savez međunarodno priznatih država, a treća – ako predstavnici Srbije ne prihvate prve dvije – da ostanemo u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora dok joj ne istekne rok, a onda idemo na referendum«, rekao je Vuković. Razjašnjavajući što konkretno smatra savezom nezavisnih država, Vuković je naveo primjer zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koje su međunarodno priznate, ali su sačuvale veze i relacije kroz novonastalu Zajednicu neovisnih država.

U međuvremenu, istaknuo je on, vlade premijera Đukanovića i Koštunice trebaju raditi na samostalnim integracijama u EU.

Također, što nije prvi put, Vuković je naglasio kako je državna zajednica SiCG »skupa i neracionalna, a dana u dan doživljava debakl i sve više vuče Crnu Goru i Srbiju unazad«.

Vukovićevu je ocjenu posredno potvrdio i srbijanski vicepremijer Miroljub Labus tvrdnjom kako će »Srbija i Crna Gora ove godine od međunarodne zajednice teško dobiti obećanu makrofinancijsku pomoć«. »Nije riječ samo o harmonizaciji, nego o općem uvjerenju da Srbija i Crna Gora nemaju želju pridružiti se EU«, istaknuo je Labus u beogradskom dnevniku »Večernje novosti«. Labus je ocijenio kako »su ljudi iz EU shvatili da se u delegacijama Srbije i Crne Gore, posebno u crnogorskoj, inzistira na razlikama«. »To je naša realnost i mislim da joj što prije treba pogledati u oči i naći rješenje«, sugerirao je Labus.

B. OPRIJAN ILIĆ