Vjesnik: 20. 08. 2004.

Mečelj traži izmjenu kupoprodajnog ugovora

Mečelju ne odgovara uvjet po kojem u pet godina moraju zadržati zatečeni broj zaposlenika, a traže i da mu se omogući raspolaganje imovinom Željezare kako bi mogli dizati zajmove

ZAGREB - Predstavnici Uprave Sisačke željezare Mečelja zatražili su u četvrtak izmjene kupoprodajnog ugovora, što je bila i glavna tema sastanka u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo, rekao je predstojnik Ureda Vitomir Begović nakon razgovora ruskih predstavnika Uprave Mečelja s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata te Ministarstva gospodarstva.

»Svi sudionici sastanka složili su se da je Mečelj zapao u velike poslovne teškoće, te su iskazali spremnost da se nastavi suradnja i razgovori o restrukturiranju Željezare«, rekao je Begović. Napomenuo je kako je od Uprave zatraženo da do sljedećeg tjedna dostavi potpuno poslovno izvješće za proteklu godinu i pol, od kada Mečelj posluje u Hrvatskoj, te plan razvoja Željezare, što je uvjet i osnova za nastavak razgovora.

Begović je rekao da ruski vlasnici žele ostati u posebnom odnosu u Željezari, no traže neke izmjene kupoprodajnog ugovora, posebice uvjeta po kojem u pet godina moraju zadržati zatečeni broj zaposlenika, držeći da nije održiv. Kažu da žele osigurati skrb za višak radnika i za to iskoristiti jamstvo od 3,6 milijuna eura koje su ocijenili ograničavajućim čimbenikom u poslovanju. Također traže da im se omogući raspolaganje imovinom Željezare kako bi mogli dizati zajmove i ulagati u poslovanje.

»Sve to neće biti moguće prije uvida u poslovno izvješće kako bi se vidjelo koji je tu dobitak i za drugu stranu u razgovorima, točnije, bez pristanka svih čimbenika«, rekao je Begović i napomenuo da se sindikalni predstavnici u četvrtak nisu očitovali ni o jednom pitanju.

Predstavnici Uprave sisačkog Mečelja i vlasnika Mečelja u Moskvi spominjali su i mogućnost ulaska u partnerski odnos s nekim drugim ruskim tvrtkama, jednom švicarskom i ukrajinskom tvrtkom ne bi li se prevladali gubici i loše tržišno poslovanje s kojima se susreće Uprava.

Na upit novinara što će biti ako se ruski uvjeti ne prihvate, Begović je rekao da se tada prekida ugovor i aktivira jamstvo te počinje tražiti novi partner. (Hina)