Vjesnik: 21. 08. 2004.

Hrvatskoj prijeti brži rast cijena

Hrvatska u ovoj godini može očekivati prosječan rast proizvođačkih cijena od 3,5 posto, a do kraja 2004., ili najkasnije početkom 2005., možemo očekivati i nešto skuplju robu i usluge, tvrdi Goran Šaravanja, analitičar CAIB-a

ZAGREB - Najnovije divljanje cijena nafte negativno će se odraziti na inflaciju i gospodarski rast u Hrvatskoj, upozoravaju ekonomisti.

»Potkraj ove godine ili početkom sljedeće možemo očekivati nešto brži rast cijena na malo, ali i sporiji gospodarski rast«, tvrdi za Vjesnik Goran Šaravanja, analitičar CAIB-a.

Ističe da se visoke cijene nafte na svjetskom tržištu već odražavaju na proizvođačke cijene. Prema njegovim prognozama, Hrvatska u ovoj godini može očekivati prosječan rast proizvođačkih cijena od 3,5 posto. Problem za »obične« građane nastaje, međutim, kada se više proizvođačke cijene počinju prelijevati u maloprodajne, a to će se dogoditi prije ili kasnije. Stoga do kraja godine, ili najkasnije početkom 2005., možemo očekivati i nešto skuplju robu i usluge.

Inače, najnovije Šaravanjine prognoze za ovu godinu govore o inflaciji manjoj od 2,5 posto. U sljedećoj godini pak, ovaj analitičar očekuje višu prosječnu stopu inflacije, 3,1 posto. Osim nafte, koja se na svjetskom tržištu trenutačno prodaje po rekordnoj cijeni većoj od 49 američkih dolara po barelu, nešto brži inflacijski ritam u 2005. udarat će nam i više trošarine, ističe Šaravanja.

Naš sugovornik upozorava i da bi visoke cijene nafte, zadrže li se na ovoj razini, mogle usporiti gospodarski rast u Hrvatskoj. To bi se posebno moglo dogoditi ako više cijene »crnog zlata« ugroze gospodarski oporavak u euro-bloku, na zbivanja u kojem uz koje je hrvatsko gospodarstvo usko vezano. Šaravanja upozorava i da neizvjesnost u svijetu šalje negativne signale ulagačima, što bi se negativno moglo odraziti i na njihov interes za ulaganjima u našu zemlju.

Zbog svega toga, naš je sugovornik umanjio svoju prijašnju prognozu gospodarskog rasta u 2005. s 3,6 na 3,2 posto. Kada je pak riječ o ovoj godini, Šaravanja ostaje pri svojoj prijašnjoj prognozi o rastu bruto domaćeg proizvoda od 3,4 posto.

Visok rast cijena nafte u svijetu jedan je od razloga zbog kojeg i Hrvoje Stojić, analitičar Hypo-Alpe-Adria-Banke, u 2005. očekuje nešto višu inflaciju nego u ovoj godini. Prema njegovim prognozama, sljedeću bismo godinu mogli završiti sa stopom rasta cijena na malo od tri posto, što je za oko 0,5 postotnih bodova više od prognoze za 2004.

Osim visokih cijena »crnoga zlata«, razloge treba tražiti i u očekivanom poskupljenju drugih energenata, poput struje, plina i vode, kod kojih se sljedećih godina može očekivati rast cijena od pet do 10 posto na godinu, ističe naš sugovornik. No, s druge strane, ovi će se cjenovni skokovi amortizirati očekivanim nastavkom pada cijena većine drugih roba i usluga, što je posljedica liberalizacije trgovine i jače tržišne konkurencije koju nam ona nosi. Zbog svega toga, Hrvatska će i sljedećih godina ostati u zoni niske inflacije, smatra Stojić.

Kada je pak riječ o gospodarskom rastu, analitičar Hypo banke Hrvatskoj za sljedeću godinu prognozira rast BDP-a od 4,2 posto. Ta se prognoza, pojašnjava on, temelji na očekivanom gospodarskom oporavku eurozone, posebno njezine najjače članice - Njemačke, od čega bi mogli profitirati hrvatski izvoznici. Njegove prognoze za ovu godinu govore o rastu BDP-a od 3,5 posto, u što je ukalkuliran i rast cijena nafte.

Kako će se dalje kretati cijene »crnog zlata«?

Najnoviji skok cijena nafte zbunio je analitičare, pa oni sada upozoravaju na neizvjesnost pri prognoziranju daljnjeg kretanja cijena »crnog zlata«. »Kada u obzir uzmemo političku neizvjesnost na Srednjem istoku, zbivanja s ruskom naftnom kompanijom Jukos i situaciju u Venezueli, možemo očekivati da će cijena nafte ostati visoka, no koliko će ona iznositi, drugo je pitanje. U prilog tome govori i jačanje potražnje za naftom u Kini i Indiji, kao i naznake oporavka japanskoga gospodarstva, što će sve generirati dodatnu potražnju za naftom«, naglašava Šaravanja. Stojić, pak, upozorava da bi cijena barela nafte u jednom trenutku mogla doseći i 100 USD, posebno ako se pojave problemi u isporuci. Ističe, međutim, da bi to bio kratkotrajni šok koji ne bi trajao dulje od nekoliko dana. Inače, prognoze za ovu godinu analitičar Hypo-banke radio je na pretpostavci da će cijena barela nafte do kraja godine pasti na 38 USD. Njegove prognoze za iduću godinu govore o cijeni barela nafte između 30 i 35 USD.

Adriano Milovan