Vjesnik: 23. 08. 2004.

Komarica: Boga se ne treba u Bruxellesu, a još malo ni u Zagrebu

ŽUPANJA - Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Franjo Komarica predvodio je u nedjelju svečano misno slavlje u župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, čime je počelo obilježavanje blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, koji se u Županji proslavlja i kao Dan grada.

Pozivajući vjernike na aktivan odnos prema čovjeku, vjeri, Crkvi i Bogu, biskup Komarica upozorio je u propovijedi da će »naše prelijepe crkve, ako ne bude djelotvorne vjere, vrlo brzo postati muzeji«.

»Bosansko-hrvatske katoličke obitelji danas nagriza užasna kuga hedonizma, materijalizma i preziranja Božjih zapovijedi«, rekao je , upozoravajući da se Boga danas »protjeruje iz zakona i ustava, Boga se ne treba u Bruxellesu, a još malo ni u Zagrebu«.

»Zar misli jadna Bosna, ta od Boga sigurno blagoslovljena zemlja, da će biti sretna ako se Božji zakon ne poštuje. Zar misli i Hrvatska da će biti sretna ako gleda što se događa s braćom i sestrama u susjedstvu«, zapitao je Komarica. Dodao je kako se »onaj koji kaže da je pravedan, a dopusti da pored njega trijumfira nepravda, nema više pravo zvati pravednim«.

Tijekom misnoga slavlja biskup Komarica blagoslovio je osam novopostavljenih vitraja koje je crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja darovalo nekoliko županjskih obitelji, Dom zdravlja iz Županje i župljani. (Hina)