Novi list: 22. 08. 2004.

SANADEROVA VLADA FINANCIRAT ĆE GRADNJU CESTA NA ISTI NAČIN KAO I PRETHODNA, KOJU JE UPRAVO RADI TOGA OPTUŽIVALA

Sanader stopama Čačića i Račana

Ovogodišnju gradnju cesta kreditirali bi izvođači radova, a HAC bi im to plaćao u sljedećih nekoliko godina. Tako se ne bi zaustavili započeti projekti u cestogradnji, a državni bi proračun imao manjak u okvirima zacrtanim u sporazumu s MMF-om

ZAGREB – Pritisnuta zahtjevom MMF-a da za 700 milijuna kuna smanji rashode za gradnju cesta i vezana obećanjem iz stand-by aranžmana da će to i učiniti, Vlada Ive Sanadera odlučila se poslužiti »trikom« svojih prethodnika u finaciranju gradnje autocesta. Direktor Hrvatskih autocesta Mario Crnjak najavio je u petak u jednim dnevnim novinama da je smišljen model po kojem bi ovogodišnju gradnju kreditirali izvođači radova, a HAC bi im to plaćao u sljedećih nekoliko godina. Tako se ne bi zaustavili započeti projekti u cestogradnji, a državni bi proračun na kraju ove i sljedeće godine imao manjak u okvirima zacrtanim u sporazumu s MMF-om.

Ta bi »domišljatost« čelnih ljudi HAC-a, koja sigurno nije napravljena bez znanja Vlade, bila za svaku pohvalu, da se ne radi već o oprobanom receptu, uz čiju je pomoć i prošla Vlada Ivice Račana zadržavala deficit u zadanim okvirima. Pa, iako se sada namjerava služiti »vještinama« svojih prethodnika, Vlada je od početka mandata tvrdila da ima poteškoća s ovogodišnjim proračunom samo zato što u ovoj godini na naplatu dospijevaju radovi koji su izvršeni u prošloj godini. Bivšoj se Vladi najviše zamjeralo da je tako financirala obnovu i cestogradnju.

Kopirani recept

Obnova je financirana kreditima koje je izvođačima dao HBOR, a cestogradnja tako što je s izvođačima dogovoreno da računi za prošlogodišnje radove dospijevaju na naplatu u ovoj godini. Nova je Vlada tvrdila da su ti računi trebali uću u prošlogodišnji proračun, pa je njezina administracija izračunala, a s time se složio i MMF, da je prošlogodišnji proračunski deficit 6,3 posto, a ne 4,5 posto, kako je tvrdio Račanov tim.

Premijer Sanader tada je sa sjednica Vlade poručivao da je »car gol«, a ministar financija Ivan Šuker obećavao je da se takve stvari u proračunu više neće ponavljati. No, samo dva mjeseca kasnije Vlada će se, kako se čini, poslužiti istim receptom, koji je u stvari kopija financiranja obnove u prošloj godini. Izvođači će financirati gradnju, a HAC će im to, snoseći i troškove kamata, platiti kasnije kako ne bi ugrozio ovogodišnji deficit. Tako će radovi, priznaje i sam Crnjak, biti skuplji za tri posto. Zašto sada ponavlja isti model financiranja cestogradnje, kad je samo prije tri mjeseca prošlu Vladu optuživala da je to neodgovorno, u Vladi nismo uspjeli doznati, iako nam je obećan odgovor na to pitanje. Tako smo ostali i bez pojašnjenja kako je prošlogodišnja obnova, financirana na isti način, ušla u prošlogodišnji proračun, a ovogodišnje financiranje cesta bilježit će se u nekim drugim proračunima.

MMF svjesno »žmiri«?

Što će na sve to reći MMF, vidjet će se kad Dimitri Demekas u rujnu dovede svoju Misiju u sljedeći posjet Hrvatskoj. Tada će se ponovo definirati ulaze li u proračun radovi koji su izvršeni u ovoj godini, ili samo oni koji su dospjeli na naplatu.

Bivši ministar financija Mato Crkvenac napominje da je sadašnja Vlada, računajući deficit za prošlu godinu, u njega uračunala radove koji su doista izvršeni u toj godini, ali koji su dospijevali na naplatu u ovoj godini. Na to je pristao i MMF, pa Crkvenac misli da ta financijska institucija ne bi smjela olako »zažmiriti« na najave HAC-a kako namjerava učiniti isto.

Međutim, njegov kolega iz Vlade, nekadašnji ministar graditeljstva Radimir Čačić, uvjeren je da će »varka« upaliti, odnosno da će MMF svjesno »zažmiriti« na ono što je zamjerio prošloj Vladi, kako bi, prema njegovom mišljenju, uspostavio dobre odnose s novom Vladom.

– Oni sada rade istu stvar kao i mi, a da će biti tako upozoravali smo ih kod donošnja proračuna i njegovog rebalansa. Gotovo je bespredmetno upozoravati na bilo kakav nedostatak srama kod članova vladajuće garniture, kaže Čačić.

Jagoda MARIĆ