Vjesnik: 23. 08. 2004.

Lončarić u diplomaciju, Karamarku UNS, a Grubišiću OA

Tomislav Karamarko najprije bi trebao biti šef Mesićeva izbornog stožera, a potom bi bio imenovan ministrom za nacionalnu sigurnost ili predstojnikom UNS-a koji bi se trebao ponovo ustrojiti / Mesić bi izgubio izravnu kontrolu nad šefovima triju agencija, koja bi pripala HDZ-u, ali bi preko funkcije koju bi dobio Karamarko mogao nadzirati njihov rad / Za Damira Lončarića se u međunarodnim krugovima tvrdi da je blizak s odbjeglim tajkunom Hrvojem Petračem / Veselka Grubišića guraju Neven Jurica i Miomir Žužul?

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić naveliko taktizira s mogućim promjenama u vrhu obavještajne zajednice. U pretposljednjem broju Feral Tribunea objavljeno je da je razgovarao s Damirom Lončarićem o njegovu odlasku iz Obavještajne agencije (OA). Potom su novinari bliski Lončariću, ali i predsjedniku Mesiću, objavili niz napisa kako dosadašnji ravnatelj OA-e sigurno odlazi te da se njegovu šefovanju ne može naći zamjerka.

Lončarićeva smjena tumači se ustupkom HDZ-u koji na čelnim mjestima u toj tajnoj službi želi vidjeti svoje ljude - na mjestu ravnatelja Veselka Grubišića, aktualnog pomoćnika ministra vanjskih poslova, a za njegova zamjenika Svibora Kikereca, nedavno povučenog predstavnika OA-e u Moskvi. Usporedno s vijestima o Lončarićevu odlasku, plasirana je informacija da se u obavještajnu zajednicu vraća Tomislav Karamarko, nekadašnji šef ukinutog Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Prema informacijama kojima je ozbiljnost davao i sam predsjednik Mesić, Karamarko bi najprije trebao biti šef Mesićeva izbornog stožera, kao što je bio i 2000., a potom bi bio imenovan ministrom za nacionalnu sigurnost ili predstojnikom UNS-a. Naravno, prethodno bi Vlada trebala donijeti Uredbu o ustrojavanju resora nacionalne sigurnosti ili bi Sabor trebao usvojiti izmjenu Zakona o sigurnosnim službama, po kojoj bi UNS bio vraćen u sigurnosni sustav i bila bi mu dana ingerencija tijela koje bi nadziralo i koordiniralo rad ostalih triju agencija: POA-e, OA-e i VSA. Na taj bi način predsjednik Mesić izgubio izravnu kadrovsku kontrolu nad šefovima triju agencija, koja bi pripala vladajućem HDZ-u, ali bi preko funkcije koju bi dobio Karamarko bio u mogućnosti nadzirati i koordinirati njihov rad.

Predsjednik Mesić je i za vrijeme Račanove vlade pokazao da želi jak utjecaj nad tajnim službama i nasuprot Račanovu dugotrajnom protivljenju uspio je nametnuti Franju Tureka za šefa POA-e i Damira Lončarića za šefa OA-e. Međutim, bio je prisiljen riješiti se proljetos Tureka zbog pritisaka i optužbi iz međunarodne zajednice i Sanaderove vlade da je ravnatelj POA-e onemogućavao uhićenje odbjegloga generala Ante Gotovine.

Nešto kasnije, morao se odreći i usluga svog dugogodišnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Željka Bagića, kojem je Europska unija zabranila ulazak na svoj teritorij zbog pomaganja odbjeglom Gotovini, iako predsjednik Mesić tvrdi da je Bagić na crnoj listi EU-a zbog prijateljstva s tajkunom Hrvojem Petračem, kojeg je EU-administracija osumnjičila da pomaže Gotovini.

Vjesnik je u više navrata pisao da će se Predsjednik morati riješiti usluga i Damira Lončarića, za kojeg se u međunarodnim krugovima tvrdi da je blizak s odbjeglim tajkunom Hrvojem Petračem, kojeg hrvatsko pravosuđe traži zbog sumnji u upletenost u otmicu sina umirovljenoga generala Vladimira Zagorca. Zainteresirani međunarodni krugovi, prije svega oni koji se bave međunarodnim organiziranim kriminalom, ne prigovaraju Lončariću samo to da mu je supruga povezana kumstvom s obitelji Petrač, te da mu je kći donedavno bila zaposlena u jednom od Petračevih poduzeća.

Izvana dolaze i optužbe o Lončarićevoj opstrukciji nekoliko međunarodnih policijskih i obavještajnih zahtjeva za informacijama o upletenosti ovdašnjih kriminalnih krugova u međunarodnu trgovinu oružjem i drogom. Postojale su sumnje i u nedavnu upletenost OA-e u pomaganje Petračeva bijega, a ozbiljno su se razmatrale informacije o pripremanju njegova povratka u Hrvatsku u organizaciji OA-e.

Zbog svega toga, međunarodni su promatrači začuđeni pisanjem ovdašnjih analitičara kako se radu Damira Lončarića na mjestu ravnatelja OA-e nema što prigovoriti. Čudi i zabrinutost pojedinih komentatora nad viješću da bi iz OA-e trebao izaći i Lončarićev pomoćnik Saša Perković, kojem se, navodno, za zlo uzima činjenica što je sin poznatog obavještajca Josipa Perkovića, koji je bio zadnji šef Udbe SRH, kasnije pomoćnik Gojka Šuška u MORH-u, pa savjetnik Miroslava Tuđmana, Đurđe Šušak, Miroslava Šeparovića i samog Lončarića u HIS-u, odnosno po novom OA-i.

Bolji poznavatelji prilika u obavještajnoj zajednici podsjećaju da je Saša Perković bio na čelu 7. uprave u Ministarstvu vanjskih poslova u vrijeme kada je iz hrvatskog konzulata u Mostaru nestalo oko 900 putovnica, od kojih je najmanje jedna završila kao vlasništvo Milorada Lukovića Legije. Navodno, Saša Perković nikad nije podnio izvješće o tom nestanku, iako se uprava kojoj je bio na čelu prije svega trebala baviti tim stvarima.

Predsjednik Mesić je taktički obrat u spekulacijama vezanim uz obavještajnu zajednicu izveo prošle srijede, kad je s odmora na Hvaru izjavio da u Lončarićevu slučaju nije riječ o smjeni. »Kad bi Lončarić i otišao s ovog mjesta zbog određenih kadrovskih rješenja, on opet neće biti smijenjen. Otići će na drugu zahtjevnu funkciju, ali o tome moramo tek razgovarati«, izjavio je Mesić. Upitan o imenovanju Veselka Grubišića na mjesto ravnatelja OA-e, Predsjednik je dodao da ne zna tko će biti novi ravnatelj, ali da stranke neće odlučivati o profesionalnosti i kadrovskim rješenjima u obavještajnim službama.

Hvarska poruka predsjednika Mesića upućena je ponajprije premijeru Ivi Sanaderu, procjenjuju promatrači. Aktualni predsjednik želi od premijera čvršća jamstva da mu u predsjedničkoj kampanji HDZ neće praviti veće probleme, što bi značilo da je ostvarenje njegovih planova s Tomislavom Karamarkom već gotova stvar.

Druga razina poruke je, ne prihvati li Sanader taj uvjet, da se Predsjednik ne misli samo tako odreći Damira Lončarića odnosno neće dopustiti imenovanje Veselka Grubišića, povratnika iz Australije, za kojeg se spekulira da je kadrovsko rješenje koje guraju veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Željko Peratović