Slobodna Dalmacija: 24. 08. 2004.

PO OKONČANJU SEZONE GODIŠNJIH ODMORA KONTROVERZNI SUDAC MOGAO BI STEGOVNO ODGOVARATI

Benzon smjenjuje suca Slavka Lozinu?

ZAGREB - Nakon zahtjeva predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja da se suca Slavka Lozinu razriješi sudačke dužnosti zbog njegovih izjava vezanih za odluku Vrhovnog suda kojom se poništava Lozinina oslobađajuća presuda optuženicima u slučaju Lora, potez bi trebao biti na predsjedniku Županijskog suda u Splitu Igoru Benzonu. Naime, Igor Benzon je taj koji bi trebao pokrenuti postupak razrješenja suca Lozine, a ako on to ne učini, to bi po hijerarhiji trebao učiniti predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić. Postoji i mogućnost da zahtjev za smjenom suca Lozine uputi i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

U izjavi za naš list Vladimir Gredelj kazao je da, po njegovoj ocjeni, postoje svi elementi za razrješenje suca Lozine jer se ogriješio o zakon i točku 6. po kojoj je nanio štetu ugledu suda. Prema Gredeljovim riječima, Državno sudbeno vijeće koje je nadležno za razrješavanje sudaca, ne može postupati po službenoj dužnosti, nego čeka da razrješenje zatraži predsjednik Županijskog suda ili predsjednik Vrhovnog suda. Pokušali smo dobiti izjavu od Igora Benzona i Ivice Crnića, no oni su na godišnjem odmoru.

Valja očekivati da Igor Benzon pokrene postupak za smjenu suca Lozine jer u protivnom može se dogoditi da predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić pokrene ne samo postupak razrješenja suca Lozine nego i pitanje odgovornosti Igora Benzona koji nije postupio u skladu sa zakonom kako bi zaštitio Županijski sud od neprimjerenih izjava suca Lozine.

Inače, kako neslužbeno doznajemo, sudac Slavko Lozina nije htio suditi u slučaju Lora. Naime, tražio je da to radi netko iskusniji. Stoga se opravdano postavlja pitanje tko je i zbog čega sucu Lozini dodijelio spomenuti sudski slučaj. Naime, čitava ova situacija mogla se izbjeći da slučaj nije dodijeljen upravo sucu Lozini koji danas odluku Vrhovnog suda kojom se poništava oslobađajuća presuda optuženicima u slučaju Lora, te predmet vraća na ponovno suđenje pred izmijenjenim prvostupanjskim Sudskim vijećem Splitskog županijskog suda, ocjenjuje nečasnom te politički motiviranom. Sasvim je jasno, ističe Gredelj, da je izjava suca Lozine o tome da su na ovakvu odluku Vrhovnog suda utjecali ministrica pravosuđa, State Department i OESS, zapravo bez presedana, te da zahtijeva primjerenu i promptnu reakciju nadležnih tijela. Moguće je stoga očekivati da će Igor Benzon nakon povratka s godišnjeg odmora inicirati stegovni postupak protiv suca Lozine. Naime, prema ocjenama predsjednika Udruge sudaca, sudac Lozina narušio je ne samo ugled suda već i sudbene vlasti u cjelini, ali i međunarodni ugled RH.

Anita MALENICA