Jutarnji list: 23. 08. 2004.

Bauk transkipata

Predsjednik Republike sprda se s državnom arhivskom i povijesnom građom, šeće Hrvatskom i traži da ga ponovno biramo

Piše: akademik Davorin Rudolf

Bauk transkripata kruži Hrvatskom! Budne oči s Pantovčaka prate svakog hrvatskog političara koji je razgovarao s pokojnim predsjednikom Republike Franjom Tuđmanom! Ako nije u milosti aktualnih Predsjedničkih dvora, u javnosti će se pojaviti transkripti vješto redigirani, kraćeni, u detaljima izmijenjeni. Ako je sugovornik prvog predsjednika Republike živ i ustvrdi li da je razgovor tekao drugačije, onaj koji ima transkript kazat će da je dementan lažov i politički nitkov. Jer su platno i škare u istim rukama. Jad, sramota!

Ustao sam u Jutarnjem protiv objavljivanja transkripta razgovora odvjetnika Ante Nobila s predsjednikom Tuđmanom 1997. u kojemu se blati jedan naš uznik, lider političke stranke. Objavljeno je, među ostalim, da je bio homoseksualac, navedena su imena. Odvjetnik Nobilo se ne sjeća da je tako što rekao, ali sjećaju se oni koji imaju u rukama transkript! Naš je uznik i političar osramoćen i oklevetan drsko, bezobzirno, politički podmuklo, iako je on samo uzgredna žrtva. Svrha je bila difamirati odvjetnika Antu Nobila, jer se upustio u svađu s bivšim tajnikom Ureda aktualnog Predsjednika Republike Željkom Bagićem oko toga tko je od njih dvojice pronašao dokumente važne za obranu generala Blašlaća. A Bagića aktualni predsjednik Republike objavljivanjem transkripta protežira.

Doživio sam sličan nasrtaj s Pantovčaka u ožujku 2000. Bio sam se upustio u političku polemiku s ondašnjim premijerom Račanom i njegovim ministrom vanjskih poslova zbog revanšizma i grubog smjenjivanja ljudi nakon promjene vlasti na izborima. Predsjednik Republike Mesić, sasvim izvan te prepirke, ničim izazvan, dostavio je Nacionalu transkripte mojih razgovora s predsjednikom Tuđmanom, iako u njima nema nikakvih inkriminiranih dijaloga, ni za domaće sudove ni za Haag, ničega osobito važnog.

Predsjednik Republike se sprda s državnom arhivskom i povijesnom građom, šeće Hrvatskom i traži da ga ponovno biramo. Veli da u zadnjih pet godina nije počinio nijednu grešku. A zucne li tko štogod usuprot - a razgovarao je svojedobno s predsjednikom Tuđmanom - čitat će taj što je govorio! A Hrvatska šuti. U staroj hrvatskoj maniri mutavi prvaci političkih stranaka misle kako se transkripti otvararaju samo za "one druge", Sabor - šuti, intelektualci šute.