Vjesnik: 24. 08. 2004.

Bank Austria: Nije realan ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2007.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2007. godine, zajedno s Rumunjskom i Bugarskom, nije realan, upozoravaju u najnovijem izvješću analitičari Bank Austrije.

»Pregovori o ulasku Hrvatske u EU počet će početkom 2005. godine, ali 2007. kao godina ulaska u EU, čemu teži hrvatska vlada, ne djeluje realistično uzme li se u obzir kratkoća vremena«, navodi se, među ostalim, u publikaciji Bank Austrije CEE Report, u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, a koji je objavljen uz podnaslov »Novi kandidat za EU koji treba poduzeti akciju«.

Analitičari Bank Austrije, koja je u nas prisutna preko Splitske banke, u svojoj analizi podsjećaju da Hrvatska ima najvišu razinu vanjskog duga u regiji, koja je krajem prošle godine prešla 80 posto vrijednosti bruto domaćeg proizvoda. Njihova je procjena da će ovu godinu Hrvatska zaključiti s inozemnim dugom u iznosu od 21,25 milijardi eura, ili 77,3 posto BDP-a, dok će se iduće godine on popeti na 22,4 milijarde eura, ili 77,5 posto BDP-a.

Kao drugi važan problem hrvatskoga gospodarstva u Bank Austriji navode visok proračunski manjak, čijem bi smanjenju trebala pomoći provedba nedavno sklopljenog stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. Unatoč tome, ocjenjuje se da je »Vlada i dalje u potrazi za konceptom« po kojem će se voditi fiskalna politika u budućnosti, te se navodi da pristup koji ona sada primjenjuje »nije konzistentan«. Pritom se ukazuje na ispunjenje HDZ-ovih predizbornih obećanja o povećanju socijalnih davanja, što je stvorilo dodatni pritisak na ionako nategnutu proračunsku konstrukciju.

A.M.