Vjesnik: 24. 08. 2004.

Senatski odbor predlaže ukidanje CIA-e

Plan reformi uključuje podjelu CIA-e na čak tri špijunske agencije/ Predviđa se ukidanje kontrole koju Pentagon ima nad Nacionalnom sigurnosnom agencijom

ZAGREB - Predsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata, republikanac Pat Roberts, objavio je plan reformi američkog obavještajnog sustava koji uključuje ukidanje CIA-e i podjelu njezina djelokruga na čak tri špijunske agencije.

Plan reforme koji daleko nadmašuje preporuke Povjerenstva 9/11 također predviđa ukidanje kontrole koju Pentagon ima nad Nacionalnom sigurnosnom agencijom i imenovanje novog obavještajnog direktora s neograničenom kontrolom nad obavještajnim proračunom od oko 40 milijardi dolara. Novi bi direktor, prema Robertsovim riječima, trebao imati i ovlasti za raspolaganje sredstvima namijenjenim za protuterorističke i protuobavještajne programe FBI-ja.

The New York Times navodi kako se očekuje da će plan koji ima potporu gotovo svih republikanskih članova odbora naići na oštro protivljenje u redovima CIA-e koja bi, uključujući i poznato ime, prestala postojati, te Pentagona, koji će izgubiti dosadašnju kontrolu nad vojnim obavještajnim službama.

Radikalnim reformama u američkoj obavještajnoj zajednici prošloga tjedna usprotivili su se ministar obrane Ronald Rumsfeld i državni tajnik ministarstva domovinske sigurnosti Tom Ridge. Bijela kuća i CIA odbili su komentirati Robertsovu izjavu poručivši da najprije žele detaljno proučiti prijedlog Senatskog odbora, no dužnosnici koji ipak dali izjave pod uvjetom da ostanu anonimni smatraju da je prijedlog preradikalan jer »umjesto da ujedinjuje, razbija obavještajne službe«.

Robertsov prijedlog preporuča podjelu CIA-e na tri dijela: Nacionalnu službu za tajne operacije koja bi se bavila tradicionalnom špijunažom, Ured za Nacionalne poslove koji bi bio odgovoran za obavještajne analize i Ured za tehničku potporu koji bi bio odgovoran za istraživačke i razvojne projekte. Na čelu novih agencija bili bi zamjenici obavještajnog direktora.

Predviđa se i izdvajanje sektora za vojne špijunske operacije u sklopu Vojne obavještajne agencije (DIA) iz Pentagona i njeno formiranje kao neovisne agencije, također pod izravnom kontrolom nacionalnog obavještajnog direktora koji će imati potpunu kontrolu nad proračunom i kadrovskim poslovima u obavještajnim jedinicama unutar ministarstva financija, energije, domovinske sigurnosti i State Departmenta te preostalim analitičkim elementima CIA-e.

Te agencije bit će odgovorne svojim matičnim agencijama kako bi se zadržala njihova analitička neovisnost. Senator Roberts rekao je kako očekuje pokretanje veliku raspravu te da je otvoren za sve prijedloge i izmjene predložene reforme.

Marinko Bobanović