Večernji list: 24. 08. 2004.

HAAG Kamo su sve nestajali stenogrami razgovora dužnosnika HR-HB

Dokumenti koje traži Haag završili u privatnim arhivama

Autor: Zdenko JURILJ

MOSTAR - Dio arhiva HR Herceg-Bosne, koji ultimativno traži Ured glavne tužiteljice Haaškog suda, završio je, kako doznajemo iz povjerljivih izvora, u privatnim arhivama, kućnim podrumima i stanovima nekadašnjih sudionika koji su izravno ili neizravno sudjelovali u kreiranju političkih odluka o sudbini Hrvata na području BiH.

Dio arhivske građe za kojom traga Haaško tužiteljstvo nalazi se u privatnom posjedu nekadašnjih djelatnika obavještajne službe, a određeni je dio nemarom potpuno uništen, tako da će sadašnji predstavnici HDZ-ove vlasti, bez obzira na zahtjeve Haaga, teško doći do tražene dokumentacije. Iako je Arhiv HR Herceg-Bosne trebao imati ovjerene kopije tražene dokumentacije, naknadnom pretragom utvrđeno je da takve kopije uopće ne postoje.

- Znam pouzdano da su stenogrami razgovora za koje haaško tužiteljstvo pokazuje zanimanje umjesto u arhivu završili u privatnim arhivima osoba, koje u skorije vrijeme planiraju objaviti knjigu u kojoj bi se na neki način rekapitulirala događanja vezana uz utemeljenje HR Herceg-Bosne. Zvučni zapis s tih razgovora ne postoji jer u to vrijeme kad se odvijao rat rijetki su bili oni koji su uredno evidentirali što je sve i tko je što kazao - tvrdi naš sugovornika, koji je neko vrijeme i sam bio izravni sudionik u donošenju političkih odluka, koje bi u pisanom obliku željeli vidjeti tužitelji Suda u Haagu.

Naš izvor, čiji identitet iz razumljivih razloga želimo zaštiti, tvrdi da je Jadranko Prlić, kao predsjednik vlade HR Herceg-Bosne, osobno inzistirao da se sastanci ministara u vladi tonski registriraju. Takvim zahtjevima često puta nije iz tehničkih razloga mogli biti udovoljeno, pa se vodila samo pisana evidencija.