Vjesnik: 25. 08. 2004.

Za ulazak Hrvatske u EU 51,1 posto građana, manje nego ikad

ZAGREB - Tijekom ove godine u Hrvatskoj je zabilježen velik pad potpore ulasku u Europsku uniju, pa priključenje toj integraciji sada podržava samo 51,1 posto hrvatskih građana. Pokazuju to rezultati posljednjeg istraživanja agencije GfK, koje se dvaput godišnje provodi za Ministarstvo europskih integracija.

Istraživanja GfK pokazuju da od srpnja 2002. u Hrvatskoj stalno pada potpora ulasku u EU. No, specifičnost je najnovijeg, devetog po redu istraživanja, provedenoga potkraj lipnja na uzorku od tisuću ispitanika, da je potpora priključenju Uniji dosegla dosad najnižu razinu.

Dok su, naime, ranija istraživanja pokazivala da oko tri četvrtine građana, ili čak i više, podržava ulazak Hrvatske u Uniju, tu potporu u posljednjem valu istraživanja daje jedva nešto više od polovice ispitanika.

Usporedo s tim, Hrvatska bilježi znatan rast broja euroskeptika, pa najnovije istraživanje GfK pokazuje da se ulasku u EU protivi čak 38,7 posto ispitanika. Riječ je o dosad najvećem broju protivnika priključenja Hrvatske Uniji. Tome treba pribrojiti i 10,2 posto ispitanika koji se tijekom istraživanja nisu mogli izjasniti podržavaju li ulazak zemlje u Uniju ili ne.

Gledano po regijama, ulazak u EU najviše podupiru u Slavoniji, gdje se 66 posto ispitanika izjasnilo u prilog eurointegracijskim procesima. S druge strane, ulazak u EU najmanju popularnost uživa u Lici, Kordunu i Banovini, gdje se samo 37 posto građana izjasnilo u prilog tome. Ipak, najviše iznenađuje podatak o padu potpore ulasku Hrvatske u EU u Istri, Primorju i Gorskom kotaru, gdje je broj eurofila prema posljednjem istraživanju GfK pao na samo 43 posto.

Unatoč tome, stavovi hrvatskih građana prema EU i dalje su više pozitivni nego negativni, s obzirom na to da pozitivne stavove o Uniji ima 55,6 posto ispitanika.

Adriano Milovan