Novi list: 25. 08. 2004.

Hrvatska europskija od članica EU-a

Jagoda MARIĆ

Hvala Bogu da Hrvatska još nije članica Europske unije! Prva je to pomisao koja građaninu Hravtske padne na pamet nakon što se upozna s najnovijim, većim cijenama goriva i nakon što pročita vijest da je Europska komisija upozorila članice Europske unije da ne mogu jednostrano smanjivati poreze na gorivo, nego da se po tom pitanju moraju međusobno konzultirati. Ako će slijediti upute svoje europske Vlade, više ni Mađarska ni Slovenija neće baš tako jednostavno moći intervenirati na tržištu naftnih derivata spašavajući tako džep svojih građana.

No, prvi dojam često vara, pa tako i ovaj put. Hrvatska se zapravo cijelo vrijeme ponaša kao da je članica Europske unije, jer Vlada ni u trenutcima kad je nafta dosizala svoje najveće cijene nije razmišljala o smanjenju trošarina na naftne derivate, kako bi usporila njihovo poskupljenje. Hrvatska očito razmišlja kao i europska administracija.

Ni jedni ni drugi ne žele se odreći sedamdesetpostotnog udjela u cijine svake litre prodanog benzina. U Hrvatskoj se to broji u milijardama kuna, a u EU u stotinama milijardi eura. Tako se osim infrastrukturnih projekata zahvaljujući prikupljenim sredstvima financiraju i socijalni izdaci države.

Zdravstvo, povećane porodiljne naknade, veće mirovine... sva obećanja koja je dala Vlada ovise između ostalog i o prihodima koje država ubire od trošarina. Zato nije čudno što se gornji prag cijene sirove nafte kod kojeg se Vlada sprema na intervenciju pomiče svako malo prema gore.

Ne treba sumnjati da će Vlada intervenirati ako cijene ostalih proizvoda podivljaju, jer ipak mora sačuvati socijalni mir. Ali sve dok ostale cijene ne počnu vrištati Vlada će govoriti o tome i da »Ina mora pronaći unutarnje rezerve kako bi cijene održala pod kontrolom«.