Vjesnik: 25. 08. 2004.

Mečelj napušta Željezaru Sisak

Mečelj: U konkurentnim uvjetima na tržištu mogu opstati, s tehnološkoga gledišta, samo progresivna poduzeća u koje se Željezara Mečelj ne ubraja / Mesić: Moj motiv da se pozitivno odnosim prema Mečeljevoj ponudi bilo je 1700 radnih mjesta

ZAGREB/ SISAK - Ruski vlasnik Željezare Sisak Mečelj službeno je u utorak odlučio o napuštanju Željezare i ostavio na cesti 1630 radnika, ali i 3,6 milijuna eura vrijedno bankovno jamstvo koje će poslužiti za šest minimalnih plaća radnicima dok se ne odluči što dalje. Odluka je u utorak dostavljena stečajnom upravitelju Željezare Darku Šketi te je upućena i hrvatskim medijima, i to iz Uprave Mečelj Steel grupe iz Moskve.

Uprava Mečelja kao razlog odluke o prestanku poslovanja navodi da je tijekom poslovanja došlo do ozbiljne promjene na tržištu vezane za produkciju tvrtke i sirovinu koja se koristi u proizvodnji. Navodi se i da je »brzina rasta cijena za toplo i hladno valjane trake, štrips i trupce, koji su se kupovali na tržištu, premašila brzinu rasta cijena za cijevi«.

Cijena starog željeza koje se koristi u proizvodnji bešavnih cijevi u Hrvatskoj najveća je među državama istočne Europe, navodi Mečelj i dodaje da cijene plina i električne energije odgovaraju europskoj razini. Na kraju, u Mečelju priznaju poraz te kažu da »u takvim, konkurentnim uvjetima, koji će se prema prognozama održati i u budućnosti, opstati na tržištu mogu samo, s tehnološkoga gledišta, progresivna poduzeća, u koje se Željezara Mečelj ne ubraja«.

U rješavanja pitanja opstanka Željezare i radnika uključit će se i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

»Zbog nepoznatih razloga vlasnici Željezare nisu uspjeli osigurati uspješnu stabilizaciju poslovanja u skladu s poslovnom strategijom«, rekao je državni tajnik za gospodarstvo pri tom ministarstvu Vladimir Vranković.

S druge strane, stečajni upravitelj Šket izjavio je nakon sastanka s generalnim direktorom Željezare Mečelj Nasibullom Mukhatdinovim da je ipak očekivao nešto drugo a ne odlazak Rusa. »O daljnjim potezima raspravljat će se na Odboru vjerovnika«, kazao je. Sindikalci Željezare, pak, ne isključuju mogućnost štrajka te kažu da više neće dopustiti nikakav izvoz materijala iz tvorničkog kruga. »Molimo Đuru Brodarca da se više ne brine za Željezaru jer će nam bez njegove brige biti bolje«, zaključuju sindikalci.Šokirani izlaskom Mečelja bili su i njihovi najveći »lobisti« za ulazak prije godinu i pol - Đuro Brodarac, sisačko moslavački župan, te Davorko Vidović, tadašnji ministar rada i socijalne skrbi. Treći »lobist« predsjednik Stjepan Mesić u utorak je u Splitu o povlačenju Mečelja rekao: »Moj motiv da se pozitivno odnosim prema ponudi je bilo 1700 radnih mjesta. O uvjetima ugovora ne znam ništa, a uvijek sam za razvoj proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta«.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček kazao je da će Vlada učiniti sve da se ne dovedu u pitanje radna mjesta i da se nastavi proizvodnja. »Nastojat ćemo pronaći najbolji način za budućnost Željezare, ili kroz nalaženje novog strateškog partnera ili kroz druge modele«, rekao je Maček.

Brodarac je Vjesniku izjavio da mu se, tijekom razgovora u srpnju s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Brankom Vukelićem nije činilo da Mečelj želi napustiti Sisak. »No nismo ništa izgubili, dobili smo to da država nije morala godinu dana isplaćivati plaće za 1630 radnika Željezare«, zaključio je na kraju dodavši kako sada treba tražiti novog partnera. Vidović je pak pesimističan što se tiče nalaženja novih kupaca. »Moguće je da se pojedini pogoni stave u funkciju, ali sa znatno manjim brojem radnika«, kazao je bivši ministar. No dodaje kako nije vrijeme za veliko političko prepucavanje jer se situacija dramatično pogoršala.

S druge strane, jedini koji je očekivao ovakav ishod je bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić koji je zaslužan za bankovno jamstvo od 3,6 milijuna eura kojemu su se Rusi, prilikom potpisivanja ugovora 6. veljače 2003. godine, opirali. Postoje dva rješenja, smatra Jurčić, ili traženje novog partnera ili da država sama obnovi proizvodnju. No u svakom slučaju smatra kako rješavanje pitanja Željezare nije posao za politiku nego za stručnjake.

Mišljenje kako bi Željezara trebala samostalno pokrenuti proizvodnju je i Vitomir Begović, predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo. HSS-ovci pak, na čelu s Marijanom Petir, predsjednicom sisačko-moslavačke županije te stranke, smatraju da Brodarac i sisački gradonačelnik Dinko Pintarić trebaju zbog toga dati ostavku.

Podsjetimo da je prije ulaska Mečelja Željezaru također kupila jedna ruska tvrtka Trubo Impex, koja se također zadržala godinu dana. Nakon toga je raspisan natječaj za prodaju na koji se javilo nekoliko strateških partnera, međutim Mečelj, koji se javio izvan roka, dobio je tvrtku za jednu kunu.

Mirjana Gerić i Nataša Zečević