Vjesnik: 26. 08. 2004.

Hrvatskom časniku iz BiH za vezu s ICTY-jem dopušten pristup središnjem arhivu RH

MOSTAR - Vlasti Republike Hrvatske dopustile su pristup Središnjem arhivu hrvatskome časniku iz BIH za vezu s ICTY-jem Goranu Mihaljeviću koji po nalogu haaškoga tužiteljstva traži dokumentaciju vezanu za slučaj šestorice bivših dužnosnika Herceg-Bosne, potvrdio je u srijedu Mihaljević.

»Već od ponedjeljka moji operativci ulaze u Središnji arhiv Republike Hrvatske«, rekao je Mihaljević za Radio Herceg-Bosne.

On je objasnio da će se eventualno pronađena dokumentacija kopirati i dostaviti haškom tužiteljstvu koje je odredilo rok do 30. rujna.

Haška tužiteljica Carla del Ponte traži zapisnike sa sjednica HDZ-a BiH, Vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Sabora Herceg-Bosne od travnja 1992. godine do prosinca 1993. godine za suđenje bivšim čelnicima Herceg-Bosne Jadranku Prliću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valetninu Ćoriću, Berislavu Pušiću. Ti se dokumenti, prema Mihaljevićevim navodima, najvjerojatnije nalaze u arhivima u Zagrebu.

Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika iz BiH u petak će se u Zagrebu sastati s voditeljem Ureda za suradnju s haškim sudom hrvatske vlade Jakšom Muljačićem kako bi razgovarali o suradnji oko dostave dokumentacije. (Hina)