Slobodna Dalmacija: 26. 08. 2004.

VELIKA RASPRODAJA - JAČA ZANIMANJE STRANIH DRŽAVLJANA ZA KUPNJU KUĆE I ZEMLJIŠTA U HRVATSKOJ

VIŠE OD 2000 STRANACA DOBILO DOZVOLU ZA KUPNJU NEKRETNINA

Ta je brojka otprilike trećina od ukupnoga broja zahtjeva koje je Ministarstvo vanjskih poslova zaprimilo u razdoblju između prvog siječnja 2000. i prvog kolovoza 2004. godine

ZAGREB - U protekle četiri i pol godine 2150 stranaca dobilo je dozvolu za kupnju nekretnina u Hrvatskoj. To je otprilike trećina od ukupnoga broja zahtjeva koje je Ministarstvo vanjskih poslova zaprimilo u razdoblju između prvog siječnja 2000. i prvog kolovoza 2004. godine. Mađari, Nijemci i Austrijanci najbrojniji su među 6034 zahtjeva, a slijede ih Francuzi, Nizozemci, Belgijanci, Španjolci i Britanci, odnosno državljani onih zemalja koje po pravilu reciprociteta smiju u Hrvatskoj kupovati kuće i zemljišta. U njihovim zemljama i hrvatski državljani smiju kupovati nekretnine.

Najezda stranaca

Uoči ulaska u Europsku uniju u Hrvatskoj se šire upozorenja kako će uskoro uslijediti najezda stranaca na hrvatsku obalu i otoke. Do sada proceduru za kupnju nekretnine prošlo je tek dvije tisuće stranih državljana, a Ministarstvo vanjskih poslova u ovome trenutku nema statističke podatke o regijama u kojima stranci najviše kupuju kuće. Ipak, pretpostavlja se da je najzanimljiviji Jadran, na kojem Istra odavno prednjači u prodaji kuća strancima, ne samo na obali nego i u unutrašnjosti.

Jednostavna procedura

Sama procedura za dobivanje odobrenja nije toliko komplicirana. Strani državljani moraju u zahtjevu priložiti pravnu osnovu za stjecanje vlasništva, dokaz o državljanstvu, izvadak iz zemljišne knjige ili drugi dokaz o vlasništvu nekretnine, uvjerenje tijela državne uprave nadležnog za urbanizam da se nekretnina koja se kupuje unutar granica građevinskog područja. Nakon toga, zahtjev se upućuje Ministarstvu pravosuđa koje ocjenjuje njegovu utemeljenost u skladu s drugim zakonskim propisima. U Ministarstvu vanjskih poslova ne mogu reći koliko je prosječno trajanje procedure.

Stranci mogu u Hrvatskoj kupovati nekretnine od 1998. godine, i dok se sve češće upozorava da bi uskoro moglo doći do rasprodaje jadranske obale, po otocima i na atraktivnijim lokacijama konstantno rastu cijene nekretnina. Strane tvrtke za prodaju nekretnina otvaraju svoje podružnice i pripremaju teren za dolazak svojih državljana.

Za kuće su zainteresirane i brojne poznate osobe, a bivši veleposlanik SAD-a William Montgomery već je kupio kuću u Cavtatu. Ovih dana po medijima se pisalo da su za kuće zainteresirani glumci Sharon Stone i Robert De Niro, dok američki poslovni časopis "Forbes" navodi kako su nekretnine u Hrvatskoj 30 posto skuplje nego lani, ali još uvijek vrlo niske razine u usporedbi s Francuskom, Španjolskom ili Italijom.

T. KLAUŠKI