Vjesnik: 26. 08. 2004.

Koštuničina vlada pada zbog Haaga

ZAGREB - Sve su učestalije ocjene da je vlada Vojislava Koštunice odgovorna za višemjesečni izostanak bilo kakvih pomaka u suradnji Srbije s Haaškim sudom za ratne zločine. Analitičari procjenjuju da je to rezultat svojedobne Koštuničine izjave kako mu je »Haag zadnja rupa na svirali«, ali ih to ne sprečava u mišljenju da bi Vlada Srbije uskoro mogla pasti ako u sljedećih 30 dana ne počne ispunjavati obveze prema Sudu.

Kako piše beogradski dnevnik Glas javnosti pozivajući se na informacije iz Demokratske stranke i G17 plus, te će dvije stranke uskoro pokrenuti proceduru pitanja povjerenja. Podršku vladi mogli bi otkazati i koalicijski partneri Srpski pokret obnove i Nova Srbija, a izlaskom zastupnika Narodne demokratske stranke iz kluba Demokratske stranke Srbije i zastupnika Socijaldemokratske partije iz kluba G17 plus, parlamentarna većina čini se doista ne postoji, jer vlada ne može osigurati podršku 126 zastupnika.

Inače, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić kaže da će, prema njegovim saznanjima, Sud podići još jednu optužnicu protiv osoba iz SCG. Nije rekao o kome se radi, ali je dodao da se optužnica ne odnosi na aktivnog vojnog ili policijskog časnika kao i da nije vezana za događanja na Kosovu. Ljajić tvrdi da će se priča tu i završiti, da se ostale optužnice o kojima se govori ne odnose na Srbe, a dio se odnosi na kosovske Albance. U slučaju izručenja Ratka Mladića, sve ostalo u suradnji s Haagom bit će od drugorazrednog značaja i neki će slučajevi moći ići pred domaće sudove, ocijenio je Ljajić, upozorivši da je najgora varijanta da se četvorica vojnih i policijskih generala ne pristanu predati.