Novi list: 26. 08. 2004.

Povjerenstvo za prodavanje magle

Zlatko CRNČEC

Ima li ikakvog smisla daljnje postojanje ovakvog povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa? Odgovor kategoričan i nedvosmislen glasi – nema! Jer sada je više nego jasno da se tom nesretnom povjerenstvu nikada i ni u kom slučaju neće omaknuti da utvrdi bilo čiji i bilo kakav sukob interesa. Toliko kaosa, konfuzije i nemoći viđeno je još samo u nastupu nacionalne nogometne reprezentacije na ovogodišnjem Europskom prvenstvu. Jedini bi logičan potez šestoro članova povjerenstva bio da se zahvale na dužnosti i odustanu od daljnje blamaže. Jedan je to uostalom na neki način i učino. Naime, Damir Derenčinović odlazi na godinu dana u SAD tako da je povjerenstvo ostalo na pet od sedam potrebnih članova.

Čemu je uopće služila, primjerice, ova zadnja šarada s imovinskim karticama. Tvrdilo se da ih treba predati do 20. kolovoza jer će oni koji to ne naprave sigurnio ostati bez plaće. Ali ispada da možda ipak i neće – ako se radi o zastupnicima, jer oni su kartice već bili predali početkom godine. A i ovi ostali, načelnici, gradonačelnici, župani koji nisu predali kartice to još uvijek mogu napraviti. A ako neće tek onda će im se ukinuti plaća. A možda ipak i neće.

Tko je ovo sve pohvatao bez problema svaka mu čast. I tako povjerenstvo šepa već mjesecima, a čini se da to nimalo ne smeta ni poziciji ni opoziciji. Jer prljavog veša ima na obje strane i svakom odgovara da se povjerenstvo uglavnom bavi samo sobom. Jedini sukob interesa koji je zasad utvrđen je onaj lokalnog HDZ-ovca iz Sinja koji je nekih desetak dana bio istovremeno i direktor lokalnog komunalnog poduzeća i zastupnik. I to je sve. Sve ostalo bilo je ezoterija i prodavanje magle. Priča s povjerenstvom vrti se u krug već više od pola godine, a da nitko živ ne zna kamo to sve vodi. Utvrđivanju sukoba interesa – zasigurno ne.