Vjesnik: 27. 08. 2004.

Dužnosnicima po džepu

MARIJAN LIPOVAC

Hrvatski bi političari napokon mogli na vlastitom džepu osjetiti posljedice neispunjavanja zakonom propisanih dužnosti. Iako je rok za predaju imovinskih kartica Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa istekao 20. kolovoza, podatke o imovinskom stanju predalo je manje od polovice dužnosnika koji su to dužni učiniti prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti.

Među najvećim »grešnicima« ovaj put nisu saborski zastupnici, u javnosti često doživljavani kao vodeći neradnici među dužnosnicima, niti uvijek kritizirani ministri, nego najvećim dijelom dužnosnici lokalne samouprave. Župani, gradonačelnici i općinski načelnici donedavno nisu morali dostavljati imovinske kartice pa ih velik broj od ukupno 800 nije bio ni upoznat s novom zakonskom obvezom. No, manji dio zastupnika također još nije dostavio imovinske kartice, opravdavajući se godišnjim odmorima. Nemarnim dužnosnicima Povjerenstvo je dalo rok od 15 dana da opravdaju nedostavljanje kartica, a sukladno Zakonu za kaznu bi im trebala biti obustavljena isplata plaća.

Tako bi se napokon ostvarilo ono o čemu mnogi građani, revoltirani bahatošću političara, odavno maštaju – da se neobavljanje dužnosti ili neispunjavanje obveza dužnosnika ne sankcionira samo na izborima nego i tijekom mandata i to ondje gdje svakog čovjeka najviše boli, po novčaniku ili bankovnom računu.

Bivši predsjednik Sabora nemoćno je širio ruke kad su mu građani prigovarali što je velika vijećnica najčešće poluprazna, jer nema mehanizma za sankcioniranje »markiranja« sa saborskih sjednica. A nemali je i broj lokalnih čelnika koji se u svojim sredinama ponašaju poput šerifa ili troše dragocjeno vrijeme u međustranačkim svađama, za što račun na naplatu dolazi tek svake četiri godine. Obustavu plaća obvezane su automatizmom provoditi nadležne osobe pa bi kažnjavanje dužnosnika tako pripalo anonimnim činovnicima koji svoj posao, za razliku od političara, inače obavljaju daleko od očiju javnosti, u čemu ima i ironije, ali prije svega pravde.