Večernji list: 27. 08. 2004.

Protokol 7 Primjenjujemo veće kvote za uvoz hrane iz EU, ali dio izvoznih ostao je manji jer EU nema dovoljno prevoditelja

Bruxelles izigrao Zagreb

Autor: Renato Ivanuš

Hrvatska u cijelosti poštuje kvote za uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Europske unije koje su dogovorene Protokolom 7. Premda taj Protokol vrijedi od 1. svibnja, kada je Unija proširena s deset novih članica, Bruxelles još, gotovo četiri mjeseca poslije, u cijelosti ne poštuje dogovoreno. Ceh trenutačno plaćaju hrvatski izvoznici riba i ribljih prerađevina za koje još vrijede stare izvozne kvote u proširenu EU umjesto bitno povećanih koje su predviđene Protokolom 7.

Famoznim Protokolom, koji je podignuo mnogo prašine među poljoprivrednicima i predstavnicima prehrambenih industrija, predviđeno je znatno povećanje kvota za ribe i riblje prerađevine koje bi se bez carina iz Hrvatske izvozile u EU. Kvota prije potpisivanja Protokola bila je skromnih 200 tona, a naši pregovarači ministri Petar Čobanković i Kolinda Grabar-Kitarović uspjeli su je povećati na 1400 tona na godinu. To je u travnju, kada je Protokol dogovoren, isticano kao jedno od najvećih dostignuća naših pregovarača.

RH sve poštovala

Ta povećana kvota, međutim, nije zaživjela, a stara od samo 200 tona ribe i prerađevina već je odavno ispunjena. Stoga sada hrvatski izvoznici tih proizvoda moraju plaćati od deset do 20 posto carina kad robu plasiraju na tržište EU.

Hrvatska je donijela sve potrebne odluke kako bi se uvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz EU dogovoren Protokolom 7 retroaktivno primjenjivao od 1. svibnja. EU je, pak, proveo dio dogovorenog, ali ne i nove kvote za ribu, riblje prerađevine i vino objašnjava Miroslav Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede koji je sudjelovao u pregovorima o Protokolu 7.

Problem je, navodno, što birokracija u Bruxellesu nije stigla na vrijeme na sve jezike Unije prevesti odredbe vezane uz nove kvote riba, ribljih prerađevina i vina. Naša je strana upozoravala na taj propust, a sredinom lipnja stiglo je i pismeno očitovanje iz Bruxellesa u kojem se obećava da će sve biti u redu. Došao je i srpanj, a u tom mjesecu i u kolovozu u sjedištu europske birokracije gototo su svi na godišnjem odmoru.

Oštećeni i vinari

Problem koji nije riješen previše ipak ne muči izvoznike vina. Naši izvoznici nisu uspijevali ni polovično popuniti bivše manje kvote, pa ne bi mogli ni one uvećane Protokolom 7. Proizvođači su ribe, pak, u posve drugom položaju.

Jedino je rješenje žešći nastup našeg Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova prema Bruxellesu. Odluka je donesena, pa ako mora vrijediti za nas, mora i za EU ističe Tonči Božanić, predsjednik Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore.

Predsjednik Saborskog odbora za poljoprivredu i bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kaže kako je i prije potpisivanja Protokola tvrdio da će se posljedice vidjeti tek za nekoliko mjeseci.

Još smo u travnju isticali zabrinutost podaničkim odnosom naše Vlade prema Bruxellesu. Sada se taj odnos još više pokazuje. U prvoj polovici ove godine naš izvoz ribe i prerađevina pao je gotovo šest posto prema istom razdoblju lani.

U istom razdoblju uvoz vina u Hrvatsku jednak je izvozu, što je također porazno jer vina proizvodimo dovoljno za svoje potrebe tvrdi Pankretić koji je nakon potpisivanja Protokola 7 pokrenuo u Saboru interpelaciju o tom problemu.