Novi list: 28. 08. 2004.

Šeks otvara Mesiću još jedan mandat

Vladimir Šeks rekao je da HDZ možda neće istaknuti predsjedničkog kandidata, a zatim to demantirao. To pokazuje da HDZ nema pravog protukandidata Mesiću, ali da nakon uklanjanja spomenika Budaku može još jednom, preko noći, pokušati iznenaditi javnost

Piše: Branko Podgornik

Vladimir Šeks jučer je iznenadio tvrdnjom u novinama kako postoji mogućnost da HDZ ne istakne svog kandidata za predsjedničke izbore. Objasnio je to činjenicom da su šefu države ograničene ovlasti, a da se HDZ-ovi ljudi već nalaze na čelu Vlade i parlamenta.

Te dvije institucije daleko su moćnije od šefa države, pa se Šeks, kao predsjednik Sabora, neizravno pitao treba li se HDZ po svaku cijenu upustiti u borbu i za osvajanje Pantovčaka. Šeks je otišao i korak dalje te procijenio da bi se eventualni izborni neuspjeh HDZ-ova kandidata »mogao negativno odraziti i na položaj Vlade, njezina predsjednika i na uspjeh HDZ-a na lokalnim izborima«.

Kada sve to kaže čovjek koji je bio i ostao najutjecajniji dužnosnik u HDZ-u, iako formalno nije njegov predsjednik, to znači da je vrh vladajuće stranke došao do zaključka kako nema pravog kandidata za utrku sa Stjepanom Mesićem. Znači li to da se ni Jadranka Kosor, ni Andrija Hebrang, ni Ivo Sanader, pa niti Šeks neće kandidirati? Naime, od kandidature ih odvraćaju ne samo istraživanja javnog mišljenja, nego i procjena da bi HDZ od tog rizičnog poteza mogao imati više štete nego koristi.

Razvoj zbivanja doista nije teško predvidjeti. Glavne oporbene stranke – SDP, HSS i HNS – najavile su potporu Mesiću, pa bi HDZ sa svojim kandidatom protiv sebe ujedinio svu parlamentarnu opoziciju, osim pravaša. Vladajuća stranka mogla bi zbog toga doći u sukob sa zastupnicima nacionalnih manjina, od kojih dobrim dijelom zavisi opstanak HDZ-a na vlasti, a one su također za Mesića.

Strah od poraza

Jasno je da HDZ, zapravo, želi osvojiti Pantovčak, jer bi mu dobro došao kao poluga za širenje vlasti na cijelu državu, osobito na lokalne razine – naravno, ako bi HDZ-ov kandidat pobijedio. No, HDZ-ov poraz na predsjedničkim izborima prouzročio bi njegov neuspjeh i na lokalnim izborima, ako bi se održavali odvojeno, a naknadne komplikacije mogle bi izazvati i prijevremene parlamentarne izbore.

Ako se HDZ doista odriče utrke za Pantovčak, onda to čini iz bojazni da bi njegova borba za vlast, pod svaku cijenu, mogla uroditi suprotnim učinkom: ujedinjavanjem cijele oporbe i ubrzanim silaskom HDZ-a s vlasti u cijeloj državi. Šeks, doduše, nije to tako objasnio. Rekao je da HDZ »treba znati odvagnuti što bi značilo za demokraciju u Hrvatskoj da uz predsjednika Vlade i predsjednika Sabora dobije i predsjednika Republike«, upozorivši pritom da su »važniji državni nego uskostranački interesi«.

Preostaje, međutim, još jedan važan detalj. Šeksovo mišljenje trebalo bi potvrditi i Predsjedništvo HDZ-a, na sjednici u rujnu, kada planira odlučivati o svom kandidatu. Mnogi HDZ-ovi aktivisti neće dobro prihvatiti povlačenje najjače hrvatske stranke iz utrke za Pantovčak, pa ne bi bilo čudno ako Šeksovo mišljenje usporede s pričom o lisici i grožđu. Možda je to razlog zašto je Šeks jučer poslijepodne reagirao priopćenjem, ustvrdivši da njegove riječi u novinama nisu dobro interpretirane i da nije rekao kako HDZ neće imati kandidata.

Kandidat u 5 do 12?

Dakle, dok se ne vidi što će zaključiti Predsjedništvo HDZ-a, zaista je pitanje koliko se može vjerovati (lukavome) Šeksu. Ostali predsjednički kandidati i oporbene stranke sigurno neće imati razloga za miran san. Naime, krajnji rok za prijavu kandidata za predsjedničke izbore neće isteći u rujnu, za kada je HDZ najavio Predsjedništvo, nego desetak dana nakon što Vlada donese odluku o izborima i odredi datum njihova održavanja.

Ako Vlada želi raspisati izbore za 19. prosinca, kako se nagađa, odluku o tome morala bi – prema Ustavu i zakonima – donijeti početkom studenoga. U tom slučaju, rok za prijavu predsjedničkih kandidata bit će otvoren do sredine studenoga, neovisno o tome što će Predsjedništvo HDZ-a odlučiti u rujnu.

Ne bi bilo čudno ako HDZ istakne svog kandidata 5 minuta prije 12, jer ta stranka stalno suočava javnost s iznenađenjima. Posljednje (pozitivno) iznenađenje, kada se situacija promijenila preko noći, HDZ-ova vlast priredila je uklanjanjem spomenika Mili Budaku i Juri Francetiću.