Slobodna Dalmacija: 29. 08. 2004.

DAMIR MAŠIĆ, PREDSJEDNIK LOVINAČKOG HDZ-a, PRIJETIO NAŠOJ NOVINARKI:

"Osobno ću se pobrinuti da vam dijete dođe na sprovod! Doći ću i slomit ću vam kičmu!"

U tekstu koji je taj dan objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a koji je napisala novinarka Lada Kalmeta, predsjednik lovinačkog HDZ-a Damir Mašić naveden je kao jedan od članova Crkvenoga odbora lovinačke župe koji je prije mjesec dana donio odluku o podizanju ploče Mili Budaku u Sv. Roku

ZADAR - Novinarki našeg lista u zadarskom dopisništvu Ladi Kalmeti predsjednik HDZ-a općine Lovinac i član županijskog HDZ-a Ličko-senjske županije Damir Mašić zaprijetio je smrću u subotu u 10.57 sati. Mašić je nazvao novinarku Kalmetu na mobitel i prijetnju smrću uputio u dva navrata, smirenim, ali gnjevnim glasom.

- Nešto prije 11 sati bila sam u kući s kćerkom kada je zazvonio mobitel. Bio je to gospodin Damir Mašić, predsjednik HDZ-a u općini Lovinac. Pitao me imam li djecu. Ništa ne sluteći, rekla sam: "Da, imam dijete." Na to je on rekao: "Osobno ću se pobrinuti da vam dijete dođe na sprovod!" Nisam znala što odgovoriti u tom trenutku jer me kao i svaku majku uzrujalo što je spomenuo dijete, a on je nastavio i rekao vrlo mirnim glasom: "Doći ću do vas tijekom dana i slomit ću vam kičmu!"

Budući da sam bila u nevjerici zbog toga što sam čula na mobitel, pitala sam ga da mi ponovi to vezano uz sprovod jer nisam bila sigurno da sam dobro razumjela to što sam čula, a on je ponovio: "Da, dobro ste čuli, osobno ću se pobrinuti da vam dijete bude na vašemu sprovodu!" Sve je to izrekao vrlo mirnim glasom, nije vikao, već je sabrano, ali s puno gnjeva, rekla bih i mržnje, to izrekao. Nakon toga počeo je govoriti o tekstu u Slobodnoj Dalmaciji o događajima u Sv. Roku u vezi s pločom Mili Budaku koji sam napisala, međutim, to nisam dobro slušala jer sam bila u šoku. Ne prekidajući vezu, ispričala sam poznaniku koji se tu zatekao što mi je upravo rekao Mašić.

Dok sam to govorila poznaniku, sve je nažalost čula i moja kćerka koja je počela plakati i uplašeno vrištati da će joj netko ubiti mamu. U tom sam trenutku gospodinu Mašiću ljubazno rekla da ne mogu više razgovarati i da moram prekinuti vezu. Nakon prekida veze on je nazvao ponovno, međutim, predložila sam da se čujemo poslije tijekom dana jer sam u tom trenutku bila previše uplašena i uzrujana i morala sam smiriti dijete - kazala je Lada Kalmata.

Nakon telefonskog razgovora novinarka je nazvala policiju jer je, kako tvrdi, prijetnje shvatila ozbiljno. Policija je potom došla u kuću novinarke i napravila o čitavom slučaju zapisnik. Inspektor je Kalmeti kazao da će u vezi s prijetnjama kontaktirati s Policijskom upravom Ličko-senjske županije na čijem području živi Damir Mašić.

U tekstu koji je taj dan objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a koji je napisala novinarka Lada Kalmeta, predsjednik lovinačkog HDZ-a Damir Mašić naveden je kao jedan od članova Crkvenog odbora lovinačke župe koji je prije mjesec dana donio odluku o podizanju ploče Mili Budaku u Sv. Roku.

M. KALAJŽIĆ

NOVINARI SLOBODNE OGORČENI NAPADOM NA KOLEGICU

Otjerajte Mašića iz HDZ-a

Predsjednik lovinačkog HDZ-a Damir Mašić divljački je prijetio novinarki Ladi Kalmeti, stoga ogranak Hrvatskog novinarskog društva Slobodne Dalmacije traži od predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i vodstva HDZ-a da odmah poduzmu stegovne mjere protiv Mašića. Prema navodima kolegice Kalmete, Mašić ju je, nakon objavljenog teksta o podizanju spomen-ploče Mili Budaku u Svetom Roku, nazvao telefonom i priprijetio joj da će se "pobrinuti da joj dijete osobno dođe na sprovod", dodavši još da će "doći u Zadar i slomiti joj kičmu". Iako se novinarka Kalmeta, koja prati teme iz Crne kronike, tijekom svojega rada u Slobodnoj naslušala kojekakvih gadarija od različitih tipova iz podzemlja, ovo je, kako kaže, bilo prvi put da joj je jedan ugledni politički dužnosnik ovako ozbiljno prijetio, ne prezajući joj čak ni dijete spominjati, što je ispod svake civilizacijske razine!

Zato u ogranku HND-a Slobodne Dalmacije očekujemo brzu i primjerenu reakciju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i policije, a od HDZ-a udaljavanje Damira Mašića iz stranke. Sramotno je da živimo u zemlji u kojoj još postoje političari koji se na Mašićev način razračunavaju s novinarima koji su napisali nešto što nije po njihovu guštu, a jasno je - istina uvijek najviše boli!!

Saša LJUBIČIĆ, predsjednik ogranka HND-a Slobodne Dalmacije

NOVINARSKE UDRUGE O PRIJETNJAMA NOVINARKI SLOBODNE:

OVO JE STRAŠNO!

ZAGREB - Nakon prijetnji smrću novinarki Slobodne Dalmacije Ladi Kalmeti, oglasili su se prvi čovjek novinarske udruge Dragutin Lučić i Duško Miljuš, predsjednik Zbora novinara sudskih izvjestitelja, te Nenad Vertovšek, predsjednik Vijeća HND-a Zadarske županije.

Dragutin Lučić, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva:

- Svaki napad na novinara nasrtaj je i na slobodu medija i slobodu uopće. Novinari i postoje zato da pišu o onom što se stvarno događa, da slobodno izvještavaju, daju potpune činjenice i istinu. Ako se to nekome i ne sviđa, ne može im i ne smije to pravo osporavati, napadati ih ili prijetiti im. Stoga najoštrije osuđujemo ovakve napade i prijetnje i uvijek ćemo tražiti da novinari i svi građani budu zaštićeni od ovakvih situacija.

Duško Miljuš, predsjednik Zbora novinara sudskih izvjestitelja:

— Ono što smo mogli saznati u ovom slučaju i način na koji se prijetilo našoj kolegici iz zadarskog dopisništva Slobodne Dalmacije je jednostavno — strašno! Moramo oštro osuditi ovakve napade i prijetnje i tražiti punu zaštitu novinara izloženih ovakvim napadima na njihovu slobodu izvještavanja.

Nenad Vertovšek, predsjednik Vijeća HND-a Zadarske županije:

— Županijsko vijeće HND-a najoštrije osuđuje ovakve napade i divljačke prijetnje našoj kolegici te tražimo od nadležnih da povedu više računa o zaštiti osnovnih ljudskih i profesionalnih prava novinara.

Nažalost, ovo nije prvi put da se pojedinci iz lokalnih vlasti skrivaju iza svojih funkcija ili stranačke pripadnosti i razbojnički reagiraju kada je ugrožena njihova "istina" ili kada žele prikriti pravu istinu o kojoj novinar piše.