Slobodna Dalmacija: 30. 08. 2004.

POLICIJSKA UPRAVA ZADARSKA O PRIJETNJAMA NAŠOJ NOVINARKI

Kaznena prijava Damiru Mašiću

ZADAR - Protiv predsjednika HDZ-a općine Lovinac i člana županijskog HDZ-a Ličko-senjske županije Damira Mašića, policija je uputila redovitim putem kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu u Zadru zbog prijetnji upućenih novinarki našega lista Ladi Kalmeti.

U šturoj informaciji koju smo dobili u nedjelju iz Policijske uprave zadarske, doznali smo da je gospićka policija u subotu poslijepodne razgovarala s Mašićem, o čemu je izviještena Policijska uprava zadarska, nakon čega je uslijedila kaznena prijava zbog prijetnji. Mašić je našu novinarku nazvao u subotu u 10.57 na mobitel dok je ona bila u svome stanu s djetetom i izrekao joj prijetnje smrću. Dva puta joj je kazao: "Osobno ću se pobrinuti da vam dijete dođe na sprovod!", te dodao: "Doći ću do vas tijekom dana i slomit ću vam kičmu!"

Prijetnje se povezuju s tekstom koje je novinarka objavila o događajima oko ploče Mili Budaku u Sv. Roku, u kojemu se Damir Mašić navodi kao član Crkvenog odbora, tijela koje je odlučivalo o postavljanju ploče.

— U slučaju verbalnih prijetnji smrću koje nije pratio fizički napad, standardna procedura nalaže da se protiv počinitelja podnese kaznena prijava, ali ne i da ga se smjesti u pritvor — ustvrdio je to u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" prof. dr. Josip Kregar, analizirajući prve korake koje je policija poduzela u slučaju prijetnji novinarki "Slobodne Dalmacije" Ladi Kalmeti od predsjednika lovinačkog HDZ-a Damira Mašića.

Prema njegovim riječima, u takvim se slučajevima u pravilu procjenjuje da, nakon verbalnih prijetnji, ipak neće doći do pokušaja njihova ostvarenja. "To, međutim, ne znači da vaša kolegica ne treba tražiti zaštitu od policije", pojašnjava Kregar dodajući da bi čovjeka koji je prijetio trebalo prijaviti i lokalnom ili županijskom HDZ-u, koji također može provesti stegovni postupak. On napominje da i nadležno tužiteljstvo može tražiti pritvor za onoga koji je uputio prijetnju, ali da je malo vjerojatno da će se to doista i dogoditi. "Za sada je, koliko sam upoznat, sve napravljeno lege artis, a ostaje vidjeti hoće li se i idućih dana postupati po podnesenoj kaznenoj prijavi", zaključuje Kregar.