Večernji list: 30. 08. 2004.

Afere Večernjak doznaje: Koliko je nestalo i gdje su sve završavale ukradene hrvatske putovnice

Iz konzulata u Mostaru nestalo 3000 putovnica

Autor: ZDENKO JURILJ

MOSTAR - Broj hrvatskih putovnica, koje su do 1999. godine nestajale iz prostorija Generalnog konzulata RH u Mostaru nije 930, kako su prošle godine hrvatske vlasti prezentirale medijima, nego puno više, od 2500 do 3500, prema informacijama koje smo dobili od povjerljivih izvora.

Do podatka da je nestalo trostruko veći broj hrvatskih putovnica došlo se naknadnom internom kontrolom koju je provela istražna komisija Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a RH uz pomoć djelatnika u Generalnom konzulatu RH u Mostaru. O nestalim putovnicama raspitivali su se i djelatnici hrvatske obavještajne službe, s načelnikom POA-e Joškom Podbevšekom, koji je dulje vrijeme zbog različitih obavještajnih zadataka bio u hrvatskom konzulatu u Mostaru.

Informaciju da je ukradeno 930 putovnica MUP je objavio jer su njegovi djelatnici na temelju prikupljenih operativnih podataka uspjeli identificirati serijske brojeve samo za taj "kontigent" putovnica iz serije 2000, a brojevi ostalih ukradenih putovnica nisu poznati. Ukradene putovnice preko švercerske mreže kupovale su osobe iz kriminalnog miljea Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, radi "bezviznog" putovanja po zemljama EU-a.

Vođa "Zemunskog mafijaškog klana" Milorad Luković Legija nakon predaje priznao je na sudu da je na beogradskom crnom tržištu uspio kupiti bjanko putovnicu RH kako bi bez vize mogao otputovati u Grčku.

O karđi putovnica ne bi se znalo da nakon rutinirane policijske kontrole djelatnici PU Jajce nisu kod nepoznate osobe srpske nacionalnosti iz Banje Luke pronašli ukradenu hrvatsku putovnicu. Naknadnom policijskom obradom utvrđeno je da je na pronađenoj putovnici iz serije 2000., koju je zadužio konzulat u Mostaru, upisan niz lažnih osobnih podataka, o čemu je odmah obaviješten MUP i Ministarstvo vanjskih poslova RH.

- Putovnice su se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RH izdavale do kraja 1999. godine, nakon čega je zatraženo da se vrate svi obrasci i bjanko putovnice koje u međuvremenu nisu izdane. Ja sam se i nakon tog roka uvjerio da se velik broj takvih dokumenata nalazio u konzulatu u Mostaru, o čemu sam obavijestio mjerodavne.

Poslije ne znam što se s tim dokumentima događalo, sve dok policija u Jajcu nije zatražila da ispitamo podrijetlo hrvatske putovnice koju je pronašla kod jedne osobe srpske nacionalnosti iz Banje Luke. Tek nakon toga klupko se počelo odmotavati. Pod posebnom istragom našli su se djelatnici konzulata u Mostaru, a poseban predmet interne istrage bila je službenica i osobe koji su radile na prijevozu diplomatsko-konzularne pošte iz Mostara u Zagreb i natrag - ističe naš sugovornik.

Prema njegovu mišljenju, radi se o čistoj trgovini hrvatskim dokumentima koji su se potom na crnom tržištu prodavali po vrlo visokim cijenama.

Vrijednost bjanko hrvatske putovnice u BiH, Srbiji Crnoj Gori i Kosovu od 1000 do 2000 eura. Kako postoji utemeljena sumnja da su na neke ukradene putovnice koje su izdavane na rok od 10 godina upravo u konzulatu RH u Mostaru ukucavani podatci, cijena je tih dokumenta bila puno veća, i do 3000 eura.