Vjesnik: 31. 08. 2004.

Dujić, Bajić i Bikić ne nalaze se na prijavljenim adresama

SPLIT – Rasprava o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva koje je, nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu za osmoricu bivših vojnih policajaca u »slučaju Lora«, zatražilo određivanje pritvora nad optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, održat će se idući tjedan, potvrdila je u ponedjeljak Vjesniku glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović.

Sutkinja Šćepanović odbacila je prigovore da taj sud odugovlači s donošenjem odluke o prijedlogu Državnog odvjetništva, pojasnivši da se nadležno sudsko vijeće, koje se treba očitovati o zahtjevu za određivanje pritvora nad osmoricom bivših vojnih policajaca, ne može sastati prije nego što se steknu tehničku uvjeti za održavanje rasprave, a to dosad, kako je istaknula, nije bilo izvedivo, s obzirom na to da je većina branitelja, uključujući i predsjednika Županijskog suda Igora Benzona, bila na godišnjem odmoru.

Županijski sud u Splitu još nije donio odluku o tome koje je vijeće nadležno za donošenje odluke o prijedlogu Državnog odvjetništva, no i ta bi se dvojba, kako doznajemo, trebala ukloniti za koji dan. Ako o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva bude raspravljalo vijeće za ratne zločine, onda će biti potrebno imenovati novog člana toga tijela, i to umjesto suca Zorana Matulovića, koji je tijekom istrage saslušavao nekoliko svjedoka u »slučaju Lora«, pa prema tome ne može sudjelovati u donošenju odluke u tom predmetu.

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pritvor za prvookrivljenog Tomislava Dujića, obrazlažući zahtjev činjenicom da mu se, kao zapovjedniku Vojno-istražnog zatvora Lora sudilo u odsutnosti, te stoga postoji mogućnost njegova bijega (iako se on i dalje skriva). Druga osnova po kojoj je za Dujića zatražen pritvor odnosi se »na osobito teške okolnosti počinjenja kaznenog djela« za koje ga optužnica tereti, a zbog tih je razloga zatražen pritvor i za bivše pripadnike interventnog voda 72. bojne Vojne policije Miljenka Bajića i Josipa Bikića. Oni se, naime, nisu pojavili na suđenju nakon što je Vrhovni sud donio rješenje o njihovu vraćanju u pritvor na Bilicama.

Za Tonća Vrkića (zamjenika zapovjednika vojnog zatvora Lora), Davora Banića, Emilija Bungara, Antu Gudića i Anđelka Botića pritvor je zatražen po osnovi »osobito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela«. Prema pouzdanim informacijama, upravo su ova petorica optuženika u ovom trenutku dostupna pravosudnim tijelima, dok se Dujić, Bajić i Bikić ne nalaze na prijavljenim adresama.

Dobrila Stella