Novi list: 31. 08. 2004.

SMJENE I OPTUŽBE U DESNIČARSKOM TJEDNIKU ZA KULTURU NE SAMO ZBOG – POLITIKE

»Hrvatsko slovo« u raskolu zbog novca

Jučer smijenjeni urednik Hrvatskog slova Domagoj Margetić optužuje direktora Stjepana Šešelja za pronevjeru 15 milijuna kuna. Šešelj o tome bez komentara

ZAGREB – »Već duže vrijeme u 'Hrvatskom slovu' traje latentna financijska kriza i to zbog načina na koji sunakladničku kuću – Hrvatsku kulturnu zakladu – vodi njezin direktor, ujedno i direktor 'Hrvatskog slova', Stjepan Šešelj«, kazao je Domagoj Margetić, glavni urednik »Hrvatskog slova« i predsjednik Udruženja novinara RH, u čijim prostorijama je presica održana i gdje će, kako je rekao, od sljedećeg broja biti izmještena redakcija »Hrvatskog slova«.

Kako je novinare informirao Margetić, direktor Zaklade i novina, Stjepan Šešelj zatražio je od Margetića da promijeni uređivačku politiku, da prestane napadati predsjednika Mesića te bitno smanji broj stranica posvećenih politici.

S druge strane, kao protuodgovor stigla je informacija da su HKZ, izdavač »Hrvatskog slova«, i Stjepan Šešelj za Hinu izjavili da Domagoj Margetić od jučer više nije više glavni urednik Hrvatskog slova niti obavlja bilo koju drugu dužnost u »Hrvatskom slovu«. Dodaje da će Hrvatsko slovo unatoč svemu nastaviti redovito izlaziti.

Margetić je na presici osudio i »krajnje neprimjeren istup« predsjednika Stjepana Mesića prema jednom mediju, a kojim on od Ministarstva kulture traži da prestane financirati »Hrvatsko slovo«. Dodao je da se preko desetak računa sustavno izvlače sredstva s računa »Hrvatskog slova«, da Šešelj plaća svoje račune preko zlatnog AMEX-a »Hrvatskog slova« te da nije jasno gdje nestaju gotovinske donacije iseljeništva, kojih na račun Hrvatskog slova mjesečno zna stići i do 25 tisuća dolara.

Šešelj za naš list te izjave nije želio komentirati pa nam je »ljubazno« spustio slušalicu.

Margetić je, pak, još dodao da je proteklih godina iz »Hrvatskog slova« bilo pronevjereno oko 15 milijuna kuna te da za cijelu situaciju znaju USKOK i Državna revizija, ali oni ne reagiraju već šest mjeseci.

– Mi smo, kako sam već kazao, prošle godine prihodovali pet milijuna kuna na kioscima, i slobodno mogu kazati da nam sredstva Ministarstva kulture ne trebaju. Ovim putem javno pozivam ministra kulture Božu Biškupića da prestane financirati »Hrvatsko slovo«, jer time zapravo financira poduzeće Stjepana Šešelja, zaključio je Margetić.

Rade DRAGOJEVIĆ