Slobodna Dalmacija: 31. 08. 2004.

TUŽBE NAKON PRAVOMOĆNE PRESUDE GENERALU NORCU ZA ZLOČIN U GOSPIĆU 1991.

25 Norčevih žrtava tuži državu i traži 15 milijuna kuna

NOVE TUŽBE Državno odvjetništvo može očekivati još najmanje 28 odštetnih zatjeva zbog duševne boli ili uzdržavanja koje mogu podnijeti obitelji osoba ubijenih, nestalih ili zatočenih u vrijeme za koje je Norac osuđen

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Nakon tužbi koje su protiv Republike Hrvatske svojedobno podnijeli preživjeli članovi obitelji Zec i supruga ubijenog Milana Levara, a koje su riješene izvansudskom nagodbom i isplatom odštete podnositeljima tužbi, država će uskoro, po svemu sudeći, morati posegnuti znatno dublje u vlastiti "džep".

U presudi imena 25 ubijenih

Naime, nakon što je Vrhovni sud RH nedavno potvrdio presudu Županijskog suda u Rijeci, čime je general Mirko Norac, za zločine počinjene u Gospiću i okolici 1991. godine, pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, obitelji osoba koje su ubijene, te onih koje su nestale i(li) su bile zatočene u razdoblju za koje Norac osuđen, a većina ih je navedena u pravomoćnoj presudi, su preko svojih odvjetnika Državnom odvjetništvu RH, što nam je i službeno potvrđeno, podnijele odštetne zahtjeve.

Dosad je Državno odvjetništvo, a vezano na razdoblje za koje je Norac pravomoćno osuđen, zaprimilo 25 odštetnih zahtjeva "teških" oko 15 milijuna kuna, a za očekivati je da će ih biti još. Naime, tri parnice su pokrenute prije, a 22 zahtjeva (od čega su 16 podnijele obitelji osoba koje su na popisu ubijenih, a 6 obitelji zatočenih i nestalih) podnesena su nakon pravomoćne presude Norcu. Svi zahtjevi su podneseni temeljem odredbi Zakona o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Budući da se u pravomoćnoj presudi generalu Norcu navode imena 25 ubijenih osoba, koje su sve identificirane, te imena 25 zatočenih i nestalih osoba, od kojih su neke žive, a za neke se pretpostavlja da su ubijene, ali njihovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni, čemu valja pridodati i osobe koje nisu obuhvaćene navedenim popisima, nije teško zaključiti da bi se broj odštetnih zahtjeva mogao značajnije povećati. Naime, ako se strogo držimo navedenih popisa, onda se može očekivati još najmanje 28 odštetnih zahtjeva koje sukladno zakonskim odredbama i pravomoćnoj presudi generalu Norcu mogu podnijeti obitelji ubijenih, zatočenih i nestalih osoba.

Pojedinačne iznose dosad zaprimljenih odštetnih zahtjeva nismo uspjeli doznati, ali su nam u Državnom odvjetništvu kazali da su zahtjevi uglavnom ujednačeni i da se odnose na naknadu štete zbog duševne boli izazvane smrću najbližih članova obitelji (oca, majke, sina, brata, sestre, supruga, supruge...), te naknadu štete za uzdržavanje djece čiji su roditelji, jedan ili oba, ubijeni.

Vlada osigurava novac za nagodbe

Državno odvjetništvo analizira i obrađuje odštetne zahtjeve koji će, kako nam je rečeno, biti riješeni na jedinstven način, a to znači da će njime biti obuhvaćene i tri parnice koje su pokrenute prije pravomoćne presude generalu Norcu. Odluku o osnovanosti odštetnih zahtjeva, čiji podnositelji predlažu sklapanje izvansudske nagodbe, donosi Državno odvjetništvo, ali budući da se radi o većem iznosu oni su o tome, sukladno Zakonu o Državnom odvjetništvu, dužni izvijestiti Vladu, što su ovih dana i učinili. Naime, Vlada mora osigurati novac za isplatu odštetnih zahtjeva za koje Državno odvjetništvo donese odluku da su osnovani. Odgovore na pitanja kad će se to znati i koliko je, po njihovoj procjeni, odštetnih zahtjeva (ne)osnovano nismo dobili. Međutim, i bez tih odgovora, a temeljem zakonskih odredbi i pravomoćne presude generalu Norcu, te onoga što se događalo u Gospiću i njegovoj okolici 1991. godine, nije teško zaključiti da su svi odštetni zahtjevi, po svemu sudeći, osnovani.