Vjesnik: 01. 09. 2004.

Milošević se brani: Za rat su krivi SAD, Vatikan, Njemačka, ustaše...

Za ključne krivce za raspad Jugoslavije Milošević je naveo tadašnjeg šefa njemačke diplomacije Hansa Dietricha Genschera, kancelara Helmuta Kohla, šefa tajne službe Klausa Kinkela, a više puta spominjao je i ulogu Ivana Pavla II. te predsjednika Mesića

HAAG - Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević u utorak je pred Haaškim sudom počeo iznositi svoju obranu, šest mjeseci nakon što su tužitelji završili izvođenje dokaza o njegovoj odgovornosti za ratne zločine koje su srpske snage počinile devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Milošević (63), koji se brani sam, u uvodnoj se riječi služio zamjenom teza i prebacivanjem krivnje za ratove na Balkanu na »međunarodnu zajednicu, Njemačku, Vatikan, SAD, ustaške ekstremiste u Hrvatskoj, islamske fundamentaliste u BiH i albanske teroriste na Kosovu«.

Srpsko vodstvo iz devedesetih godina, na čijem se čelu nalazio, pritom je nastojao amnestirati od svake krivnje za rat i ratne zločine te dokazati da je srpski narod podnio najveće ratne žrtve, posebno zbog egzodusa iz Hrvatske i Kosova te NATO-ova bombardiranja.

»Optužbe protiv mene su beskrupulozno manipuliranje lažima, iskrivljavanje istine i neodgovorno prikazivanje povijesti«, rekao je.

Navode iz optužnice spomenuo je samo jednom, citirajući paragrafe 79. i 80. iz optužnice za Kosovo koji govore da su sukobi počeli nakon proglašenja neovisnosti Slovenije i Hrvatske.

Glavni povod za rat »bilo je protupravno razbijanje SFRJ po diktatu Njemačke i Vatikana, uz pomoć SAD-a i Europske zajednice«.

Milošević, kojeg se tereti da je predvodio »udruženi zločinački pothvat« srpskog vodstva koji je rezultirao genocidom i ratnim zločinima, optužio je međunarodnu zajednicu i Haaški sud da su »razbijanjem Jugoslavije« sudjelovali u »udruženom zločinačkom pothvatu« kojim su počinili »zločin protiv mira«.

Za Vatikan je, pak, ustvrdio da je još od I. svjetskog rata bio protiv Jugoslavije, pa je 1991. prednjačio u potpori njezinu raspadu.

Kao ključne krivce za raspad Jugoslavije naveo je tadašnjeg šefa njemačke diplomacije Hansa Dietricha Genschera, kancelara Helmuta Kohla te šefa tajne službe Klausa Kinkela.

Više puta spominjao je i ulogu pape Ivana Pavla II. te predsjednika Stjepana Mesića i citirao njegove riječi o povlačenju hrvatskih kadrova iz Beograda u prosincu 1991.: »Mislim da sam obavio zadaću. Jugoslavije više nema«.

Posljednji dio Milošević je posvetio Kosovu i NATO-ovoj zračnoj kampanji protiv SRJ 1999., ustvrdivši da su američka CIA i njemački BND od sredine devedesetih naoružavali i obučavali OVK. NATO-ove snage na Kosovu optužio je da su pokrovitelji etničkog čišćenja Srba s Kosova, a generala Wesleyja Clarka, koji je 1999. zapovijedao bombardiranjem, da je ratni zločinac. Haaški je sud, pak, »projektiran da bi opravdao agresiju NATO-a na SRJ«.

Milošević je tražio da mu se za uvodnu riječ odobri i cijela srijeda, ali je raspravno vijeće reklo da će za to imati samo jutro.

Prve svjedoke obrane, među kojima su najavljeni i bivši premijeri Grčke i Rusije, Constantin Mitsotakis i Jevegenij Primakov, vijeće će saslušati idući tjedan. (R. I., Hina)