Večernji list: 02. 09. 2004.

Javne nabave Policija istražuje ugovor kojim je bivša vlada bez natječaja dodijelila posao Nijemcima

Pod istragom nabava 210 vatrogasnih vozila

Autor: Renato Ivanuš

MUP provodi policijsku istragu o mogućim nezakonitiostima u vezi s realizacijom Ugovora za nabavu 210 vatrogasnih vozila. O rezultatima prikupljenih obavijesti i provedenim policijskim izvidima policija će izvijestiti Državno odvjetništvo.

Ta je afera buknula prije dvije godine, kada je MUP raspisao javni natječaj za kupnju 210 vatrogasnih vozila. Stigle su ponude njemačkog Debis Internationala od 600 milijuna kuna i Tehnomehanike iz Marije Bistrice, koja je bila 150 milijuna kuna jeftinija.

Bez obzira na cijenu, odmah je izabrana njemačka ponuda, ali je u prosincu pretprošle godine natječaj poništilo Ministarstvo financija. No, natječaj nije poništen zbog žalbe Tehnomehanike, nego zato što je ponuda Debisa za 140 milijuna kuna probila novac predviđen u državnom proračunu za kupnju 210 vatrogasnih vozila.

Poništen natječaj

Krajem lipnja prošle godine Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice sklapanje ugovora o kupnji 210 vatrogasnih vozila s njemačkim Debisom i Daimler Chryslerom, vrijednog 81 milijun eura, jednostavno proglasila javnim interesom. Time je iskoristila rupu u Zakonu o javnoj nabavi. Do javnosti, međutim, to proglašavanje javnog interesa i zaobilaženje raspisivanja javnog natječaja nije došlo.

Za njega se doznalo tek u listopadu prošle godine, kada je ugovor i potpisan. Tada se doznalo da je jedan od pomoćnika ministra gospodarstva mjesec i pol prije potpisivanja ugovora uvjeravao predstavnike domaćih proizvođača vatrogasne opreme u opravdanost posla s Nijemcima.

I na tom su sastanku domaći proizvođači tražili raspisivanje novog javnog natječaja. Ništa nije utjecalo na odlučnost bivše koalicijske vlade. U prošlom sazivu Sabora tu je temu pokušao potaknuti Ivan Jarnjak. Parlamentarci, međutim, nisu za nju bili previše zainteresirani.

Koalicijski Bechtel

Danas se prema tom ugovoru vatrogasna vozila proizvode u ozaljskom IM Metalu, koji je glavni hrvatski partner njemačkom Daimler Chrysleru. Zanimljivo je da je prije ugovora o proizvodnji vatrogasnih vozila ta tvrtka praktično bila bez zaposlenih. Čitava proizvodnja preseljena je u karlovački HS Produkt.

Tvornička hala u Ozlju bila je prazna. Potpisom ugovora sve se promijenilo, a danas s IM Metalom surađuju i drugi domaći proizvođači vatrogasne opreme. Pozadina davanja tog posla bez javnog natječaja do danas je ostala nerazriješena. Nije jasno zašto je bivša vlada bez obzira na sve prosvjede ustrajala na korištenju zakonskih rupa umjesto da je raspisala novi natječaj, na kojem su mogli sudjelovati i Nijemci.

Stoga se tu aferu bivše vlasti može staviti u istu razinu kao i nedavnu namjeru sadašnje - da Bechtelu dodijeli posao bez natječaja. Zakonske bi rupe, međutim, trebale biti popunjene novim Zakonom o javnoj nabavi usklađenim s EU, koji se najavljuje za jesen.

Crkvenac: Nema ničeg nezakonitog

Posao s Debis Internationalom dobar je za Hrvatsku i takvih bi poslova trebalo biti što više, ali je loš za neke pojedince iz trgovačkih lobija i neke političare iz HDZ-a. Tehnomehanika nikako nije mogla dobiti taj posao jer je u vrijeme natječaja bila u stečaju i nije ispunjavala dvije trećine financijskih i tehničkih uvjeta. Neka kopaju po tom poslu koliko žele, nema ničeg nezakonitog. Mogu jedino odbiti još kojeg uglednog investitiora od poslovanja s Hrvatskom rekao je dr. Crkvenac. (J. P.)