Vjesnik: 03. 09. 2004.

Idući tjedan o pokretanju stegovnog postupka protiv Lozine

SPLIT – Predsjednik Županijskog suda u Splitu Igor Benzon odlučit će idući tjedan o tome hoće li protiv suca Slavka Lozine pokrenuti stegovni postupak zbog njegovih izjava koje je dao medijima nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u »slučaju Lora«, doznaje se u četvrtak na splitskom sudu.

Lozina, koji je predsjedao sudskom vijeću u »slučaju Lora«, nekim je medijima komentirao odluku Vrhovnog suda, čime je počinio kazneno djelo i ogriješio se o pravni i pravosudni sustav Hrvatske. Benzon će zatražiti da se Lozina očituje o optužbama, koje ga terete za to kazneno djelo, a pregledat će sve tonske i slikovne zapise, kao i njegove izjave, prenesene u tisku kako bi se pouzdano ustanovilo je li počinjeno zakonsko i stegovno kažnjivo djelo.

Na splitskom sudu, kako Vjesnik doznaje, prevladava mišljenje da, prema dosad pregledanim dokumentima, Lozina nije komentirao drugostupanjsku odluku Vrhovnog suda, ali da je svojim emotivnim istupom i neprimjerenim izjavama prekršio sudačku etiku. Zamjeraju mu se i neprimjerene izjave o ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt.

Ako Predsjednik Županijskog suda protiv Lozine ne pokrene stegovni postupak, Benzon bi se mogao naći na udaru medija, prema kojima je Lozina i kazneno i etički odgovoran, te stoga nedostojan obnašanja časne sudačke dužnosti.

U slučaju pak da pokrene stegovni postupak, to bi značilo da je popustio pritiscima javnosti, donošenjem odluke protivno svojem uvjerenju, doznajemo na Županijskom sudu u Splitu.

Za idući je tjedan najavljena i rasprava o prijedlogu Državnog odvjetništva o određivanju pritvora za osmoricu bivših vojnih policajaca.

D. S.