Slobodna Dalmacija: 03. 09. 2004.

NAKON ŠTO JE HAAŠKI SUD IMENOVAO BRANITELJE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI

Milošević: Hoću se i dalje braniti sam

DEN HAAG - Haaški sud (ICTY) imenovao je u četvrtak britanske odvjetnike Stevena Kaya i Gillian Higgins za branitelje po službenoj dužnosti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića nakon što su liječnici utvrdili kako mu loše zdravlje više ne dopušta da sam vodi svoju obranu.

Steven Kay i Higgins do sada su bili angažirani na suđenju kao "prijatelji suda" (amici curiae), zaduženi za brigu o procesnim pravima i interesima optuženoga, koji se brani sam. Njihovo imenovanje treba u petak potvrditi Tajništvo ICTY-ja.

Predsjedatelj sudac Patrick Robinson je objavio kako je Vijeće odbilo prijedlog da se Miloševiću odobri sedam dana da izabere branitelja, ali će on to uvijek moći učiniti kada zatraži.

Dva kardiologa su nakon odvojenih pregleda optuženog zaključili da boluje od "teške akutne hipertenzije" koja bi mu, uz napore vezane uz vođenje obrane, mogla ugroziti život, kazao je Robinson i dodao kako je analiza krvi pokazala da se Milošević u pritvoru nije uvijek pridržavao propisane terapije.

Milošević se usprotivio odluci Vijeća nazivajući je "skandaloznom, nezakonitom i kršenjem međunarodnog prava i konvencija o ljudskim pravima" te najavio žalbu. Glavna tužiteljica Carla del Ponte pozdravila je odluku Vijeća o dodjeli branitelja.

— Ne možete mi uskratiti pravo da se sam branim — kazao je Milošević i najavio podnošenje žalbe.

— Hoću da Žalbeno vijeće razmotri vašu odluku koja je ilegalna — rekao je Milošević poručivši da ona krši međunarodno pravo i svaku moguću konvenciju o ljudskim pravima.

Odluka Haaškog suda (ICTY) da Slobodanu Miloševiću zbog bolesti imenuje branitelja, protivno njegovoj volji, u četvrtak je izazvala negativne reakcije njegovih pristaša u Srbiji, ali i suzdržane ocjene pravnih stručnjaka.

Odluka ICTY-ja "predstavlja najdrastičnije kršenje njegovih osnovnih ljudskih prava", priopćeno je iz središnjice Miloševićeve Socijalistička partije Srbije (SPS).

Uskraćivanje prava de se brani sam jest zločin i pokušaj da se Miloševiću oduzme pravo na riječ i iznošenje istine o zločinu razbijanja Jugoslavije, navodi se u priopćenju SPS-a.

"Taj zločin nije počinio ni Milošević, ni Srbija ni srpski narod. Zločin ubojstva Jugoslavije počinile su zemlje NATO saveza, iste one koje su i osnovale ilegalni tribunal u Haagu", dodaje SPS.

Stranka kojoj je Milošević još uvijek predsjednik iako je u haaškom pritvoru od lipnja 2001., od državnih je tijela SCG zatražila da poduzmu mjere za zaštitu njegovih ljudskih prava.

Udruga Miloševićevih pristaša "Sloboda" priopćila je da odluka ICTY-ja predstavlja "nezabilježeno kršenje ljudskih prava" koje pokazuje da je haaški ideal pravičnosti suđenja "srednjovjekovna katolička Inkvizicija", a pravila suda mrtvo slovo na papiru.

Beogradski odvjetnik Branislav Tapušković, koji je prije bio angažiran kao "prijatelj suda", odluku je ocijenio nedorečenom.

— Postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti nije riješeno osnovno pitanje može li se suđenje održavati i kada Milošević, zbog bolesti, fizički ne bude prisutan u sudnici — izjavio je Tapušković. Bivši "amicus curiae" je u kolovozu, kako je prije izjavio, odbio prijedlog ICTY-ja da bude Miloševićev branitelj.

Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović izjavio je u Haagu kako ne očekuje da će "prijatelji suda" bez dodatnih priprema preuzeti ulogu branitelja. Njihova je procesna uloga u dosadašnjem postupku bila bitno drukčija od uloge branitelja. Ni na jedan način nisu bili uključeni u pripremu i strategiju odbrane, rekao je Tomanović, dodajući kako treba pričekati odluku Raspravnog vijeća u kojoj će se podrobnije utvrditi njihove ovlasti i djelokrug rada.