Slobodna Dalmacija: 04. 09. 2004.

MINISTRICA PRAVOSUĐA VESNA ŠKARE-OŽBOLT O VELIČANJU TOTALITARNIH IDEOLOGIJA

Titov boljševizam je složeno pitanje

ZAGREB - Izmjene i dopune Kaznenog zakona vezano za promicanje totalitarnih ideologija najvjerojatnije će se pred Vladom naći na sljedećoj sjednici. Iako postoji prijedlog nacrta tih izmjena, Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica DC-a i ministrica pravosuđa, na konferenciji za novinare, održanoj u petak, izjavila je kako do kraja nije definirana izmjena tog zakona.

Na pitanje novinara, budući da je u javnost izišao nacrt izmjena po kojima bi se sankcioniralo kaznenim zakonom veličanje fašističkih i boljševičkih ideologija, da pojasni koji su to boljševički simboli u Hrvatskoj, Vesna Škare-Ožbolt je kazala kako je razdoblje 1945.-1950. boljševičko razdoblje.

No, na konstataciju novinara da bi to značilo da bi skupina građana mogla zatražiti rušenje spomenika Josipu Brozu Titu pozivajući se na razdoblje od 1945. do 1950. godine, ministrica je kazala kako je to kompleksno pitanje i da se Tito obračunavao s boljševicima nakon tih godina, dodavši da to pitanje ostavlja povjesničarima.

Međutim, kazala je da DC jasno dijeli antifašizam od boljševičkog sustava koji je vladao nakon rata i u kojem su ubijeni deseci tisuća ljudi u RH. Ministrica je pozvala potpisnike peticije u slučaju Mile Budaka da konkretno pridonesu realizaciji nacionalnog projekta u kojem bi se hrvatski intelektualci i institucije na pravi način uključili u realno vrednovanje i bilježenje hrvatske povijesti.

— Vrijeme je da prestanemo živjeti u Drugom svjetskom ratu — kazala je.

Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će se obratiti Odvjetničkoj komori zbog izjava odvjetnika Ante Nobila u časopisu Globus. "Ministarstvo pravosuđa nije nikada utjecalo na sudske presude niti smo znali koji suci sude u pojedinim sporovima", pojasnila je. Osvrćući se na posjet Republikanskoj konvenciji u New Yorku, predsjednica DC-a je kazala kako je od svih pučkih i konzervativnih stranaka iz Europe dobila uvjeravanja da će Hrvatska 2007. dobiti mogućnost da uđe u EU. Na konferenciji za novinare predstavljen je i glavni tajnik stranke Ante Despot, višegodišnji vaterpolski djelatnik i član Uprave Hrvatske elektroprivrede.

A. MALENICA