Vjesnik: 04. 09. 2004.

Velika Britanija ratificirala SSP, ali i podsjetila na Gotovinu

ZAGREB - Velika Britanija dovršila je u petak proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatske s Europskom unijom predavši dokumente o ratifikaciji Europskom vijeću u Bruxellesu, priopćilo je u petak britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

»Zadovoljan sam što je Velika Britanija sada ratificirala taj sporazum. Čestitam hrvatskoj vladi na poduzimanju koraka potrebnih za ispunjavanje političkih kriterija i postizanje statusa kandidata za EU«, rekao je britanski ministar za europska pitanja Denis MacShane.

»U međuvremenu, važno je da Hrvatska nastaviti napredovati u pitanjima kao što su proces povratka izbjeglica i suradnja s Haaškim sudom. Pritom je važno je da se Ante Gotovina pojavi pred haaškim tribunalom čim prije moguće«, napominje se u MacShaneovu tekstu.

SSP su ratificirala oba doma britanskog parlamenta, Sporazum je dobio pristanak Kraljice, a potpisao ga je ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks uputio je u petak pismo predsjedniku Gornjeg doma Lordu Falconeru of Thorotonu i predsjedniku Zastupničkog doma britanskog parlamenta Michaelu J. Martinu u kojem izražava zadovoljstvo britanskom ratifikacijom SSP-a. (Hina)