Vjesnik: 04. 09. 2004.

Nobilove pogreške

VLADO RAJIĆ

Zagrebački odvjetnik Anto Nobilo grubo je pogriješio nakon što je sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Koraljka Bumči njegovu klijentu Miroslavu Kutli »odrezala« šest i pol godina zatvora. Napisao je svom branjeniku »pismo isprike«, dokument koji je do Kutle mogao doći samo uobičajenim zatvorskim kanalima. Tko je i zašto to pismo umnožio i poslao medijima, možda će jednom netko istražiti.

Ovoga časa svi se spomenuti u pismu bune. Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je Vjesniku, u petak ujutro, rekla da će Nobila tužiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Čeka se i stav zamjenika predsjednika Općinskog suda u Zagrebu Zdravka Majerovića. Naravno, mora se javiti i sutkinja Bumči jer ona je, prema pismu, »podlegla« pritiscima.

Tko je sve čitao taj privatni dopis odvjetnika branjeniku? Novinar koji je na njega slučajno nabasao doznao je nekoliko tjedana kasnije da su pismo dobili ne samo spomenuti u njemu nego i ljudi koji ili imaju nešto protiv ministrice i predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića ili žele »srezati« Nobila. Najviše zbog presude Blaškiću kojeg je »preveo u slobodu« višegodišnjim dokazivanjem da ga je bivša hrvatska vlast žrtvovala.

A kad se tako široko krene u sumnju tko je čitao i kako se domogao pročitanog, moguće je da sumnja padne na sve pravosudne institucije, Državno odvjetništvo, na primjer. Tako je afera, osim Nobila - koji je pismom htio obavijestiti klijenta o razlozima osude koju mu on, vjerojatno, kao branitelj nije »obećao« - pogodila i one koji nisu ni krivi niti dužni.

Nobilo je za tu priču jedini odgovoran. On je napisao pismo, on se poslužio metodom dokumenta, uz rizike da se sadržaja domognu svi. Bilo da je procurilo u službenim, zatvorskim okvirima koji kontroliraju sva pisma zatvorenicima i obratno, bilo da je sam nekome dao na uvid taj papir. Nakon svega, morat će reći kako je to išlo s tim pismom. Iza izrečenog, nažalost, morat će stajati i ime njegove, inače, ugledne odvjetničke pisarnice.