Večernji list: 06. 09. 2004.

Zbog zaduženosti čak se i špeceraj kupuje s odgodom plaćanja

Hranu na rate kupuje 40 posto građana

Autor: Silvana LAUŠ-MRVELJ

Sve više potrošača osnovne prehrambene namirinice kupuje s odgodom plaćanja. Govore to u gotovo svim trgovačkim centrima te ističu kako je od početka godine udio onih koji hranu kupuju na rate povećan s petnaestak posto na čak 40 posto. Sve veća zaduženost građana te sve veći troškovi očito čine svoje, a to su uvidjeli i trgovci te gotovo da svi uvode mogućnost kupnje špeceraja s odgodom plaćanja do čak 150 dana, što je, primjerice, prije godinu dana bila prava rijetkost.

Više mogućnosti

U upravi Dinove ističu kako je kupaca koji se odlučuju na kupnju s odgodom iz mjeseca u mjesec sve više, a njihova trgovačka kuća nudi nekoliko mogućnosti. Kupnjom na njihovu karticu odgoda je 45 dana, a na čekove se plaćanje produljuje na 90 dana, i to za račun veći od 500 kuna. Osim toga, Dinova je, objašnjavaju u upravi, uvela i mogućnost kupnje na kredit Diners i Mastercard karticama od šest do 24 mjeseca, ali ta je prodaja određena uvjetima i kamatama kartičarskih kuća.

Odgodu od čak 150 dana odnedavno nudi Konzum, i to za kupnju putem svih American Express kreditnih kartica. U Konzumu navode da se plaća u pet rata, bez kamata, a uvjet je račun veći od 300 kuna. Iako ne žele precizirati koliko je kupaca od uvođenja ove mogućnosti iskoristilo priliku da odgode plaćanje, u Konzumu ističu da je odaziv odličan te da takvu mogućnost biraju potrošači pri nabavi većih zaliha špeceraja.

Činjenica da sve manje Hrvata čak ni hranu više ne plaća gotovinom nagnala je i Getro, koji je donedavno poslovao isključivo po principu “cash and carry”, na uvođenje mogućnosti plaćanja kreditnim karticama. U Getrou se od 1. kolovoza može plaćati Diners kreditnim karticama, te Master i Visa karticama.

I na 12 mjeseci

– Kupnja Diners Club kreditnim karticama u Getro centrima omogućuje kupcima jednokratno plaćanje, ali i ono s odgodom na 3, 6 ili 12 mjesečnih rata – naglasili su u Getrou.

Novi trend slijedi i Ipercoop koji će, prema riječima voditeljice Odnosa s javnošću Nine Butić, od 1. rujna do 30. studenoga, osim klasičnih kredita putem kartica, potrošačima koji imaju American karticu omogućiti plaćanje s odgodom od tri mjeseca za kupnju veću od 500 kuna. Kao i u ostalim trgovinama, i u Ipercoopu ističu da je odaziv kupaca na mogućnost plaćanja na rate vrlo dobar te čine sve značajniji udio u ukupnoj kupnji.