Vjesnik: 07. 09. 2004.

Pronađeni dokumenti koje je tražila Del Ponte

Nagađa se da je dio tražene dokumentacije o Herceg-Bosni pronađen u Zagrebu

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Goran Mihaljević, časnik za vezu hrvatskoga člana Predsjedništva BiH s Međunarodnim kaznenim tribunalom za zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY), potvrdio je u ponedjeljak za Vjesnik da je pronađena većina dokumenata koje je tražilo Tužiteljstvo Haaškog suda. Riječ je o arhivu nekadašnje samoproglašene hrvatske republike u BiH Herceg-Bosne - zapisnicima i dokumentima sa sjednica Predsjedništva Herceg-Bosne, različitih tijela HDZ-a te Hrvatskog vijeća obrane (HVO) - vezanim za razdoblje od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 1993. godine.

»Mogu potvrditi da je pronađena većina dokumenata koje je tražilo haaško tužiteljstvo i vjerujem da će do 30. rujna kada istječe rok za predaju tih dokumenata oni biti dostavljeni Tužiteljstvu ICTY-ja«, kazao nam je Mihaljević.

On je potvrdio da će u četvrtak u Haagu biti održan sastanak najviših hrvatskih dužnosnika u BiH s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a predviđeno je da se tom prilikom razgovara o dosadašnjim aktivnostima na pronalasku tražene dokumentacije. Carli del Ponte će na ovom sastanku, kojemu bi trebali biti nazočni visoki HDZ-ovi dužnosnici, član državnoga Predsjedništva Dragan Čović, predsjednik stranke i državni ministar sigurnosti Bariša Čolak, predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, te federalna ministrica pravde Borjana Krišto, biti predan dio do sada pronađenih dokumenta za koje se pretpostavlja da će biti korišteni tijekom procesa protiv šestorice visokih vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne koje je optužio Tribunal: Jadranka Prlića, Slobodana Praljka i drugih.

Inače, Mihaljević je u proteklih nekoliko dana boravio u Zagrebu, nakon što mu je omogućen uvid u Hrvatski državni arhiv. Kako je tijekom susreta s Mihaljevićem rekao voditelj Ureda hrvatske Vlade za suradnju s Haaškim sudom Jakša Muljačić, pristup tim dokumentima omogućen je i haaškim istražiteljima, zainteresiranim vladama i odvjetnicima optuženih. Mihaljević nije želio izrijekom potvrditi da je dio tražene dokumentacije pronađen u Zagrebu, no ranije je kazao kako se do važnih saznanja o traženim dokumentima došlo nakon potrage u samoj BiH i razgovora s osobama koje su 1992. i 1993. godine obnašale dužnosti u tijelima vlasti Herceg-Bosne, HDZ-u i HVO-u.

Zanimljivo je da banjalučke Nezavisne novine u ponedjeljak špekuliraju, pozivajući se na neimenovani izvor navodno blizak vrhu nekadašnje Federalne obavještajne službe (FOSS), da je Ivan Vukšić, bivši zamjenik odnosno vršitelj dužnosti direktora FOSS-a cijeli jedan kamion ratne dokumentacije Herceg-Bosne prebacio u Zagreb.

I izvori u HDZ-u BiH potvrdili su da će u četvrtak biti održan sastanak najviših dužnosnika ove stranke s Carlom del Ponte. Najviši hrvatski dužnosnici još su 17. kolovoza usvojili plan za prikupljanje dokumentacije iz razdoblja od travnja 1992. do prosinca 1993. godine koju je u više navrata zatražilo Tužiteljstvo Haaškog tribunala, a na sastanku u Sarajevu zaključeno je da u tim zapisnicima nema ničeg kompromitirajućeg što bi moglo naškoditi šestorici Hrvata optuženih za ratne zločine.

Sličan zahtjev prošloga je tjedna Haaško tužiteljstvo uputilo i vlastima Republike Srpske (RS), a u subpoeni koju je potpisao ICTY-jev sudac Alphonse Orie od vlasti u Banjoj Luci se traži da Tužiteljstvu dostave zapisnike sa svih sjednica vrhovnog zapovjedništva Vojske RS od 30. studenoga 1992. do 30. studenoga 1995. godine.

Alenko Zornija