Vjesnik: 07. 09. 2004.

Markačevo zdravstveno stanje loše

ZAGREB - »Zdravstveno stanje haaškog optuženika Mladena Markača nije dobro. I osim toga što većinu vremena provodi u bolnici, a ne u pritvoru u Sheveningenu, liječnici ne uspijevaju spustiti razinu šećera u krvi, zbog čega je njegovo zdravlje pod stalnim znakom pitanja. Pretrage od prošlog tjedna i njihove rezultate ponijeli smo sa sobom u Zagreb da bismo ih dali na uvid ovdašnjim liječnicima. Ta bi ekspertiza trebala pokazati opravdanje za promjenu terapije, baš onako kako su to najavili i nizozemski liječnici«, rekao je u ponedjeljak Vjesniku odvjetnik Goran Mikuličić koji je član Markačeve braniteljske ekipe.

Promjena terapije trebala bi omogućiti Markaču da ga se osposobi za sudjelovanje u procesu, posebno vezano uz statusnu konferenciju na kojoj bi sudsko vijeće izreklo svoj stav o zahtjevu odvjetnika da se generali Mladen Markač i Ivan Čermak do početka suđenja puste na slobodu.

Ta je statusna konferencija, zbog zauzetosti haaških sudnica, najavljena za treći tjedan rujna, dakle nakon 20. u mjesecu, kad bi se napokon znao stav u odnosu na protivljenje tužiteljstva da se obojica puste iz pritvora do početka suđenja. U međuvremenu, otklonjeni su svi procesni razlozi za to protivljenje, pa se u braniteljskim ekipama obojice optuženih očekuje pozitivno rješenje nadležnog sudskog vijeća.

S obzirom na najavu da bi se slična procesna situacija mogla dogoditi i šestorici optuženih Hrvata iz BiH, za koje je hrvatska država dala jamstva da će se nakon puštanja iz pritvora na svaki poziv Haaškog suda odazvati, odluka i o njima mogla bi biti donesena u istom rujanskom trećem tjednu.

Vlado Rajić