Vjesnik: 08. 09. 2004.

HT-ovi sindikati najavili prosvjed zbog otpuštanja 700 radnika

Prvi prosvjed održat će se u Zagrebu u četvrtak, a nakon toga u Osijeku 10. rujna, 13. rujna u Rijeci te 15. rujna u Splitu

ZAGREB - Republički sindikat radnika pošte i telekomunikacija (RSR HPT) i Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) održat će niz prosvjeda zbog najave Uprave HT-a o otpuštanju 700 radnika HT-a, rečeno je na konferenciji za novinare u utorak.

Jadranko Vehar, predsjednik RSR HPT-a, rekao je da će se prvi prosvjed održati u četvrtak, 9. rujna u Zagrebu, 10. rujna u Osijeku, 13. rujna u Rijeci te 15. rujna u Splitu, a nakon toga slijedi niz prosvjeda do sredine studenoga.

Josip Pupić, predsjednik HST-a, napomenuo je da se sindikati protive otpuštanju 700 radnika koji rade na održavanju i izgradnji telekomunikacijske mreže te zbog svoje uske specijaliziranosti više nigdje na tržištu neće moći naći posao.

Dodao je da HT ostvaruje vrlo visoku dobit i višak radnika mora zbrinjavati s puno više senzibiliteta. Prema Kolektivnom ugovoru, najniža otpremnina u HT-u iznosi jednu neto plaću po godini staža, a ti radnici prosječno primaju 4500 kuna.

Prema Pupićevim riječima, sindikati neće odustati od prosvjeda unatoč sastanku s predstavnicima Uprave HT-a Manfredom Ohlom i Ivicom Mudrinićem, koji je održan u ponedjeljak, te najavljenom susretu s resornim ministrom Božidarom Kalmetom u utorak, s kojim će se »samo upoznati«.

Sindikati od Uprave HT-a traže osnivanje agencije za zapošljavanje putem koje bi se zbrinjavao višak radnika u iduće tri godine, kao i smanjenje tjednog radnog vremena na 36 sati, po uzoru na Deutsche Telekom, većinskog vlasnika HT-a.

U HT-u je sada zaposleno 7900 radnika, a u zadnje dvije godine iz te je tvrtke, kažu sindikalci, zbog stimulativnih otpremnina otišlo oko 2500 zaposlenih.

Vehar je istaknuo da je HT poligon za preispitivanje sposobnosti »trećerazrednih stručnjaka iz Njemačke kojima dolazak u Hrvatsku predstavlja protjerivanje u Sibir«.

Dosad su se, kaže on, promijenila četiri direktora u HT-u, a nekad vodeća tvrtka sada tehnološki zaostaje u regiji, pa Vehar ocjenjuje kako Deutsche Telekom dio djelatnosti HT-a namjerava premjestiti u Budimpeštu jer tamo treba biti središte DT-a za ovaj dio Europe, zaključuje Vehar.

Marinko Petković