Novi list: 08. 09. 2004.

Sanaderov promilski rikverc

Piše: Neven Šantić

Ne, ne i ne – poručio je iz Splita sa sjednice Vlade premijer Ivo Sanader na prijedlog njegovih stranačkih kolega da se ipak ne ide u krajnost, i u Zakonu o sigurnosti prometa dopusti ako već ne 0,5 a ono bar 0,3 promila alkohola u krvi za vozače. Dva mjeseca kasnije, odnosno dva tjedna nakon stupanja Zakona na snagu pjevaju se druge pjesme. Javno se najavljuje »korekcija«, kompromis, ili kako god već nazvali ovaj brzi rikverc, čime bi Vlada priznala svoju nepromišljenost i utišala brojne nezadovoljnike.

Nema sumnje da je i premijer Sanader, koji je na uakonu testirao svoj autoritet u stranci, shvatio kako je pretjerao. Pustimo na stranu prigovore iz opozicije. Na leđa si je natovario otvorene »neprijatelje« u liku dijela gospodarstvenika čije tvrtke izravno pogađa zakon koji je ulio strah u kosti građanima koji poslije jela imaju naviku popiti čašu piva ili vina. Širom zemlje potpisuju se peticije za promjenu zakona. Osim toga, već sada izlaze opipljivi podaci o padu prodaje piva za skoro 20 posto uz dodatak, što je za državu možda i važnije, da to znači i 180 milijuna kuna manje proračunskih sredstava.

S druge strane, smanjenje broja prometnih nesreća u protekla dva mjeseca svakako nije posljedica prisilne apstinencije vozača. Svoj efekt imalo je povećanje kazni za sve vrste prekršaja, tome može pridonijeti i sve bolje stanje prometnica, a vozači koji se po novom zakonu nalaze u skupini prekršitelja, oni koji u krvi imaju do 0,5 promila alkohola, teško da se mogu svrstati među one koji dnevno ugrožavaju promet.

O tome su govorili i govore stručnjaci koje je malo tko slušao. Kakvi smo prepotentni izbjegavali smo, uz ostalo, i njihovo ukazivanje na problem pomanjkanja prometne kulture hrvatskih vozača (posebno mladih) koja, primjerice, rješava »zagonetku« zašto Njemačka, uspoređujući ukupan broj vozila na cestama, ima neusporedivo manji broj prometnih udesa i poginulih unatoč dozvoljenih 0,8 promila alkohola u krvi.

Kada se zbroji i oduzme, Sanader i Vlada ipak će biti prisiljeni reterirati. Bez obzira što ministar unutarnjih poslova Marjan Mlinarić za sada tvrdi kako nema službenog prijedloga da se zakon promijeni (možda ga nema iz Vlade, ali tu je prijedlog IDS-a o čemu više zna predsjednik Sabora Vladimir Šeks iako ni resorni ministar o tome ne bi smio biti neinformiran). Gubitak za proračun, nastavi li se pad prodaje alkohola ovim tempom, biti će veći nego što bi bio dobitak na kaznama za vozače kojima bi se u krvi našlo do 0,5 promila alkohola. A opipljivije prijetnje za ionako prenapregnuti državni proračun nema. I kada bi se i dalje tvrdoglavila ne prihvaćajući racionalne argumente za vraćanje na starih 0,5 promila, za vladajuću stranku je »proračunski deficit« još opasniji od općeg pada popularnosti kod birača uoči lokalnih izbora što također nije politički zanemarivo upozorenje.

Čekanje na »opipljiviju« analizu učinaka provedbe zakona da bi ga se promijenilo samo je izgovor da slučajno ne bi pomislili kako su Sanader i Vlada momentalno sebi skočili u usta čim su donijeli zakon. No, to su svejedno učinili čim su najavili promjene. Pa će politička šteta koju će pretrpjeti zbog krnjenja svoje vjerodostojnosti vjerojatno biti veća nego mogući dobitak zbog otvorenog priznanja da su prije dva mjeseca, ipak, bili brzopleti.