Vjesnik: 08. 09. 2004.

Mečelj odbio isplatiti 5,4 milijuna eura i plaće za kolovoz

Uprava Mečelja isplatit će plaću za kolovoz samo onim radnicima koji su tada radili, a ne i većini koje je direktor te tvrtke Nasibulla Mukhatdinov poslao na kolektivni godišnji odmor

ZAGREB - Ruski vlasnik sisačke Željezare Mečelj u utorak je službeno odbio isplatiti odštetu od 5,4 milijuna eura za troškove likvidacije, a također dovodi u pitanje i isplatu plaća za kolovoz.

Mečelj je, naime, u utorak dostavio Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, stečajnom upravitelju Željezare te Vladinu uredu za socijalno partnerstvo odgovor na hrvatske uvjete izlaska Rusa iz sisačke tvrtke. Potvrdili su to iz Ministarstva te Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Iako se Ministarstvo nije željelo službeno očitovati o ruskom odgovoru, Vjesnik doznaje da Mečelj ne pristaje na te uvjete. Što se, pak, tiče isplate plaća, Uprava Mečelja pristaje isplatiti plaću za kolovoz radnicima koji su tada radili, ali ne i onima koje je direktor te tvrtke u Sisku Nasibulla Mukhatdinov poslao na kolektivni godišnji odmor. Za »neradnike« Rusi traže da se plaća isplati iz bankovnog jamstva. No problem je što je u kolovozu u Željezari radilo samo nekoliko desetaka radnika, ponajprije onih koji su radili na poslovima osiguranja pogona. Naime, na sastanku održanom prošli tjedan u Ministarstvu gospodarstva s predstavnicima Mečelja Ministarstvo je tražilo od ruske tvrtke da isplati plaće za kolovoz, vrati imovinu Željezare te da nadoknadi trošak likvidacije, koji se procjenjuje na 5,4 milijuna eura.

Uz to, trebalo bi se i aktivirati jamstvo od 3,6 milijuna koje je ruski partner dao prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, a u slučaju da napusti Željezaru.

Ministar Branko Vukelić na tom je sastanku ponovio stav Vlade i Ministarstva kako hrvatska strana ne pristaje da se plaće za kolovoz isplate iz bankovnog jamstva kako želi Mečelj, čiji predstavnici smatraju da je za njihov izlazak iz Željezare dovoljno vratiti imovinu i aktivirati jamstva.

Međutim, čini se da su obje strane spremne na daljnje pregovore, jer su u Ministarstvu rekli kako »postoji obostrana želja da se dogovorom dođe do rješenja pitanja sisačke Željezare«.

Također doznajemo da je i ruska strana spremna na pregovore, a posebno kad je riječ o isplatama plaća za kolovoz. Pregovori će se nastavit u petak u 15 sati u Ministarstvu.

Nataša Zečević