Novi list: 09. 09. 2004.

Prijetnje odsječenog Šeksa

Gordana GRBIĆ

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks požalio se na OTV-u kako ga na HTV-u odsjeku gdje kad god mogu. Kada vijence polažu predsjednik države, Sabora i Vlade, odrežu predsjednika Sabora. Kada jordanski čelnik posjećuje naše najviše dužnosnike ne vidi se je li posjetio i Šeksa. Kada Šeks sjedi u prvom redu na nekoj priredbi kamera ga, kaže, samo odreže. Dogodi se i da kamera bude na nekom događaju kojem je nazočio, ali da snimka nikada ne bude objavljena. Naredao je Šeks tako vrlo precizno desetak primjera uskraćivanja prava javnosti da bude informirana o tome što radi formalno drugi čovjek u državi.

Šeks je naravno pokušao otkloniti sumnju da su taština ili neutaživa glad političara za slikanjem na TV ekranu razlog za njegove velike ljutnje na jedinu nam javnu dalekovidnicu. Sistematsko odsijecanje njegove slike, tvrdi, odraz je novinarskog neprofesionalizma i pristranosti, nerazumijevanja trodiobe vlasti i značenja Hrvatskog sabora u našem političkom sustavu.

I nije se Šeks samo žalio što ga nema na ekranu već je i priprijetio donošenjem novog Zakona o HRT-u, što je uvijek uvod u moguće kadrovske smjene. Potpredsjednica Vlade najavila je njegovu izmjenu čim je zasjela u fotelju u Banskim dvorima. Negativna reakcija domaće javnosti i međunarodnih čuvara hrvatske demokracije tada je, čini se samo privremeno, otklonila ta nastojanja. Šeks sada procjenjuje da se stvara kritična masa nezadovoljnika radom HRT-a i povoljnija klima za izmjenu zakona – čitaj za kadrovsku čistku.

Šeksova medijska analiza, u kojoj nisu bili pošteđeni ni drugi mediji koji ne prepoznaju Šeksovu veličinu, uspješne poteze Senaderove Vlade i ostvarenje HDZ-ovih izbornih obećanja, čini krajnje upitnim novi, umiveni, navodno demokratizirani i demokratičniji HDZ. Kao ni onaj Tuđmanov tako i ni ovaj Sanaderov ne preza od prijetnji »neposlušnim medijima«.